avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de crestere a copilului

Buna ziua.

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns referitor la urmtaoarea situatie: sotia mea este angajata pe perioada nedeterminata intr-o institutie financiara. Aceasta a intrat in concediu de crestere a copilului si are de gand sa ramana atat cat e legal, adica 2 ani.

Problema e ca ii este putin frica de urmatorul lucru: dupa cei 2 ani persoana care o inlocuieste poate primi postul? Adica sotiei mele sa i se spuna ca va fi trimisa in locul "X", iar inlocuitoarea sa sa primeasca postul pe care ea e titulara?
Ma intereseaza daca e legal acest lucru sau putem sta linistiti.

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:37, 12 Aprilie 2015
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC. Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.


Ultima modificare: Duminică, 12 Aprilie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrare in somaj pgabriel2878 pgabriel2878 Buna ziua.Am o mica problema.Sotia mea a terminat CCC si a cerut administratorului firmei la care este angajata sa o bage in somaj.Aceasta sustine ca nu este ... (vezi toată discuția)
Revenirea din concediul pentru cresterea copilului camelia234 camelia234 buna seara .spuneti mi va rog,, dupa concediu crestere copil sunt obligata sa ma intorc la acelas loc de munca pentru a nu mi pierde vechimea in munca?si daca ... (vezi toată discuția)
Poate angajatorul sa dispuna incetarea raporturilor de munca la revenirea din concediu pt.cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani? siro siro Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca interdictia de a inceta raporturile de munca pe o perioada de 6 luni dupa reluarea activitatii este valabila si in cazul ... (vezi toată discuția)