avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cerere de inapoiere a pensiei de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cerere de inapoiere a pensiei de intretinere

Daca fiica mea inscrisa anul trecut in septembrie la master a intrerupt studiile in decembrie 2008 si eu i-am platit in tot acest timp pensie de intretinere sunt indreptatit sa cer prin actiune judecatoreasca pensia inapoi ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: freeanifer , utilizator 12:22, 26 Iunie 2009
Art. 1092 C. civil prevede ca ,,orice plata presupune o datorie". Ceea ce s-a platit fara sa fie debit este supus repetitiunii( restituirii).
Plata nedatorata trebuie deci restituita. Daca s-a facut o plata in lipsa obligatiei , aceasta nu este valabila ,lipsind cauza.
Reglementari despre modu l de restituire gasiti si in art. 994-997 C. civil.
Multumesc pentru raspuns . Am sa caut o solutie in Codul Civil cum mi-ati comunicat .
Dar spuneti-mi daca gresesc . Daca plata acestei pensii a fost stabilita de instanta nu-i asa ca tot instanta trebuie sa hotarasca restituirea sumei sau sistarea/modificarea pensiei de intretinere ?
Sigur ca instanta trebuie sa decida asupra sistarii pensiei de intretinere, nu o puteti sista dumneavoastra din oficiu insa eu cred ca e putin probabil ca instanta sa o oblige pe fiica dumneavoastra sa va inapoieze banii, depinde de judecator. Multa bafta!
Buna ziua ,
Ma ajuta cineva sa intocmesc o cerere de sistare a pensiei de intretinere si de reprimire inapoi a banilor necuveniti ?

Multumesc
Un model de cerere pe care v-a trebui sa-l actualizati cu informatiile dumneavoastra personale si situatia dumneavoastra de fapt

Domnule Preşedinte,


Subsemnatul _________, domiciliat în _________, în calitate de reclamant, chem în judecată pe _________, domiciliat în _________, în calitate de pârât şi pentru ca prin hotărârea ce o veţi pronunţa să dispuneţi :
 SISTAREA PENSIEI si
 RECUPERAREA SUMELOR ACHITATE CU TITLU DE PENSIE DE INTREŢINERE
la care eu am fost obligat în favoarea pârâtului__________, prin sentinra civila nr_____ in dosarul nr __________
Motivele acţiunii sunt următoarele:
Motivele de fapt:
 În urma procesului de divorţ de fosta soţie ............................, divorţ pronunţat prin sentinţa civilă a judecătoriei ............... , sentinţa nr ......... din data de ........... în dosarul nr ......................, mi s-a fixat drept pensie de întreţinere suma de ....... în favoarea fiicei mele ............
 In decembrie 2008 fiica mea ______________, nascuta la data de __________ a intrerupt cursurile nemaifiind in continuarea studiilor si in incapacitate de a munci, aşa cum prevede art. 86 din Codul familiei care stabileşte că are drept la întreţinere numai acela care se află în nevoie, neavând putinţa unui câştig din muncă, din cauza incapacităţii de a munci
 Având în vedere că fiica mea a intrerupt cursurile insa pana in preyent a continuat sa primeasca pensie de intretinere solicit de asemenea sa mi se restituie intreaga suma pe care am plati-to cu titlu de pensie de intretine de la data la care fiica mea a renuntat la studii si pana in prezent
În drept:
 Îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 86 alin (2), art. 107 raportat la art. 94 alin. (2) C. fam., art.. 1092 C. civil, art. 994-997 C. civil
În dovedirea acţiunii, solicit încuviinţarea probelor cu înscrisuri, martori, interogatoriul partilor şi altele admise de lege.
Depun prezenta cerere in dublu exemplar , unul pentru parat si unul pentru instanta,anexez, în copie după următoarele înscrisuri:
 Bi
 Hotarare divort


Data, Semnătura,
____________


Domnului Preşedinte al Judecătoriei ______________
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2009
Loredana Puscasu,

Alte discuții în legătură

Taxa de poluare cristyan cristyan In 2008 am platit taxa de poluare si am inmatriculat masina Intrebarea mea este 1. Mai pot da in judecata statul pentru recuperarea taxei? 2. Daca s-a ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere Pasarica Tiberiu Pasarica Tiberiu Buna seara, cu respect va rog sa binevoiti a ma ajuta in rezolvarea unei situatii create. Din prima casatorie a rezultat fica mea in varsta de 21 ani careia ii ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Ellena007 Ellena007 Buna ziua!Am si eu o intrebare.Cum trebuie sa procedezi sa opresti plata pensiei alimentare?Tatal meu mai are o fiica din fosta casatorie,care e in varsta de ... (vezi toată discuția)