avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Retur ajutor somaj ANOFM
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Retur ajutor somaj ANOFM

Buna seara!

In nov. 2013 am fost concediat abuziv de angajator. L-am actionat in instanta si am castigat procesul (despagubire egala cu salariile indexate, actualizate + reintegrare). Dupa ce m-a concediat m-am adresat ANOFM si am cerut ajutor de somaj, pe care l-am primit. Dupa ce am castigat procesul, ANOFM imi cere banii acordati ca si ajutor de somaj din acea perioada. Este corect?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: SANTIER , utilizator 08:48, 15 Iulie 2015
Este corect, nu puteti incasa in acelasi timp drepturi salariale si drepturi de ajutor de somaj.
Este corect , intrucat este vorba despre efectele principiului restitutio in integrum.

Ca urmare a anulării deciziei de concediere, cu consecinţa reintegrării salariatului şi a obligării angajatorului la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, salariatul a pierdut retroactiv calitatea de şomer, fiind ţinut să restituie indemnizaţia de şomaj încasată după concedierea sa nelegală. Altminteri, ar însemna că pentru perioada ulterioară concedierii sale nelegale, salariatul, reintegrat ca urmare a anulării deciziei de concediere, a avut concomitent şi calitatea de şomer. Sumele de bani acordate de instanţă în baza art. 80 din Codul muncii, ca urmare a anulării deciziei de concediere, au natura juridică a unor venituri pentru salariatul reintegrat, cuvenindu-se acestuia tocmai în virtutea redobândirii calităţii de salariat şi a împrejurării că nu şi-a putut desfăşura activitatea din cauza măsurii ilegale a angajatorului. Prin urmare, salariatul nu poate beneficia concomitent şi de indemnizaţia de şomaj şi de suma de bani acordată de instanţă în virtutea art. 80 din Codul muncii

In speta, va trebui sa restituiti indemnizatia de somaj primita.
Va multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii dupa concedierea abuziva SANTIER SANTIER Buna ziua! Sotia mea a castigat un process intentat angajatorului pentru concediere abuziva, si a castigat in instanta reincadrarea (la care a renuntat, ... (vezi toată discuția)
Reancadrare in urma unei hotarari judecatoresti Anairdagab Anairdagab Buna ziua, am fost salariata intr-o institutie bugetara iar in 2013 am fost concediata un urma desfiintarii unitatii si reorganizarii ei, perioada in care am ... (vezi toată discuția)
Castig drepturi salariale in instanta. ce se intampla cu somajul? va multumesc Nicole09 Nicole09 Am castigat in procesul contra angajatorului meu si trebuie sa primesc drepturile salariale de la momentul concedierii si pana in prezent. As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)