avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... BLOC: Pretentii financiare de la vecini - proprietar ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

BLOC: Pretentii financiare de la vecini - proprietar ultimul etaj pentru reparare mansarda

Buna ziua,

Proprietarul de la ultimul etaj (4) al blocului a initiat construirea unei mansarde pe motiv ca ii ploua in casa.

Asociatia de proprietari nu a fost implicata activ, banuiesc ca a fost informata insa.

Fara acordul meu verbal sau scris ( si nici a majoritatii vecinilor) vecinul de la etajul 4 au inceput actiunea
si a construit ACOPERIS in stil mansarda, care a costat 200MIL LEI VECHI.

Fara un dialog sau un aviz vecinul de la etajul 4 a dat in judecata TOTI ceilalti vecini de pe scara si a impartit cheltuiala (200mil / 18 vecini = approx 11 MIL).

Sunt de acord ca repararea acoperisului blocului trebuie impartita intre vecini, INSA banuiesc ca existau si variante mai ieftine si o comunicare mai buna cu ceilalti vecini si asociatia de proprietari.

INTREBARI:
===========
1) care este cea mai buna abordare de a combate aceasta actiune?
2) exista suport legislativ ca sa sustina abordarea vecinilor de la ultimul etaj?
3) nu ar fi trebuit sa fie implicata asociatia si sa fie responsabila de acest demers?
4) care este urmatorul pas pe care trebuie sa il fac? avocat si intampinare?
5) aveti alt sfat?

Mentionez ca reclamantii au pregatit TOATE actele, facturile, autorizatiile si le-au inaintat instantei.
Si ca acest bloc, situat in provincie are locatari cu venituri F MODESTE.

Multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: fyeratanye , utilizator 18:57, 23 Septembrie 2015
Problema este simpla. Respectivul vecin nu putea sa construiasca mansarda fara autorizatie de constructie iar daca a obtinut-o de la primarie a obtinut-o ilegal.
Terasa este parte comuna si contribuie toti locatarii la intretinerea si repararea ei. Prin construirea mansardei a afectat dreptul de proprietate al celorlalti locatari.
Sesizati Inspectia de stat si primaria sa il amendeze si sa il oblige sa demoleze constructia.
Luati legatura cu presedintele asociatiei si vedeti in ce conditii a obtinut autorizatia de construire. Asociatia trebuia sa ia masuri si sa repare terasa daca ii ploua in casa.
Acum fiind parte in proces puteti consulta dosarul si sa vedeti ce acte au depus. Si daca a avut mai multe oferte pentru reparatie.
Problema nu este simpla de loc
Terasa/acoperisul imobilului de locuit in comun reoprezinta parte comuna a carei intretinere si reparatie implica responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Asociatia de proprietari nu a fost implicata activ, banuiesc ca a fost informata insa

Pentru raspuns la obiect sunt necesare informatii corecte si complete,nu presupuneri
Fara acordul meu verbal sau scris ( si nici a majoritatii vecinilor) vecinul de la etajul 4 au inceput actiunea[/quot
Mansardarea imobilului se poate executa legal,numai cu acordul proprietarilor si al asociatiei de proprietari
Fara un dialog sau un aviz vecinul de la etajul 4 a dat in judecata TOTI ceilalti vecini de pe scara si a impartit cheltuiala (200mil

Daca un proprietar a inteles sa recupereze c/v reparatie parte comuna,pe cale de consecinta asociatia de proprietari nu este implicata
In aceste conditii nici restul proprietarilor nu sunt legal obligati sa achite sumele pretinse,deoarece executia mansardei nu respecta procedura de executare reparatii parti comune
HG nr 1588/2007 art 22 (9) Pentru lucrarile privind proprietatea comuna, administratorul, tinând seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza, selectie de oferte si aprobare comitetului executiv al asociatiei de proprietari ofertele operatorilor economici care satisfac cerintele, în vederea executarii lucrarilor, conform legislatiei în vigoare, potrivit art. 37 din Legea nr. 230/2007.
În caz contrar, cheltuielile nu vor fi acceptate la plata.

In situatia in care mansardarea a fost executata fara acordul asociatiei de proprietari,pentru solutionarea problemei inclusiv a platii pretinse ,este necesar a se clarifica existenta avizelor si autorizatiilor
Daca nu exista autorizatie constructie ,certificat urbanism,receptie,garantie lucrare,se poate sesiza oficial ISC - care in astfel de cazuri aplica amenda si concomitent obliga dezafectarea constructiei cu readucerea spatiului la forma anterioara interventiei neautorizate
Prin simplu am vrut sa spun ca ISC poate dispune demolarea constructiei la sesizarea oricarui dintre locatarii dati in judecata. Fiecare proprietar a contribuit la fondul de reparatii iar vecinul trebuia sa obtina intai acceptul asociatiei. Faptul ca au fost dati in judecata denota faptul ca nu a avut acest accept. Daca fiecare se apuca sa isi puna turnulete pe terasa unde se ajunge?
Respectivul putea sa dea in judecata asociatia ptr a fi obligata sa repare terasa si nu sa isi faca singur mansarda. Acum depinde si pe ce suprafata a facut mansarda, numai pe paerea lui sau a cuprins si alte apartamente.
Oricum nu are importanta cat e de intinsa mansarda.
Important este ca nu putea s-o construiasca de unul singur.
Orice lucrare pe proprietatea comuna se face prin asociatia de proprietari, ca administrator al proprietatii comune.

Pe de alta parte nici asociatia de proprietari nu putea efectua o asemenea lucrare fara a avea autorizatie de constructie, obtinuta de asociatie, nu de un proprietar anume - persoana fizica - pentru ca nu se poate schimba aspectul initial al constructiei fara o asemenea autorizatie.

Mai ieftin si legal se putea repara terasa asa cum era aspectul initial fara a fi necesara o asemenea autorizatie si tot prin asociatie.
1-
Fiecare proprietar a contribuit la fondul de reparatii

Legea prevede - fara ca sa oblige asociatia de proprietari ,sa realizeze fond de reparatii
Acest fond de reparatii insa se poate utiliza numai in conditii legal prevazute si nu la cererea fiecarui proprietar
2-
Faptul ca au fost dati in judecata denota faptul ca nu a avut acest accept.

Sunt 2 aspecte distincte actionatul in instanta si temeinicia si legalitatea constructiei
Pe de alta parte ,proprietarii au fost actionati in instanta de catre proprietarul responsabil pentru executarea mansardarii imobilului care a avut pretentia recuperarii c/v executie
Autorul topicului a precizat
Fara un dialog sau un aviz vecinul de la etajul 4 a dat in judecata TOTI ceilalti vecini de pe scara si a impartit cheltuiala (200mil / 18 vecini = approx 11 MIL).

3-
Acum depinde si pe ce suprafata a facut mansarda

Total irelevant aspectul
Indiferent de intinderea mansardarii,daca a fost executata fara acordul proprietarilor si al asociatiei de proprietari,tot constructie fara forme legale este considerata

Alte discuții în legătură

Terasa blocului bozzont bozzont In ce conditii se poate cumpara terasa blocului de catre vecinii care locuiesc la ultimul etaj. Cei de la ultimul etaj au construit in mod abuziv acoperis tip ... (vezi toată discuția)
Anveloparea facuta de mine este acum desfacuta marilenarotaru1968 marilenarotaru1968 Va rog sa-mi spuneti daca ma pot retrag din asociatia se locatari deoarece nu doresc sa se intervina asupra amenajarilor facute de mine prin forte proprii. ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis Ovidiu Ardeleanu Ovidiu Ardeleanu Buna seara....as dori sa ma sfatuiti sau sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarea problema. Sunt un locatar al unui bloc cu 4 etaje... Locuind la etajul ... (vezi toată discuția)