avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical cod 06
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical cod 06

"Certificatele medicale cu cod de indemnizatie 06 (urgenta) se deconteaza intotdeauna de FNUASS. Tot ce este pe urgenta....asistenta medicala, certificate medicale se deconteaza din FNUASS.
OUG 158/2005 cu modificari si completari
ART. 12
Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării
incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate prevăzute la
art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).

Certificatul in continuare trebuie sa aiba codul de indemnizatie 01 si ambele certificate se deconteaza din FNUASS"



Buna seara,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie , am un CM initial cod 06 pe 5 zile 26-30.03.15, dupa care urmeaza 2 in continuare, cod 01 31-31.03.2015, 01-13.04.15, acelasi cod de diagnostic. Am citit si recitit OUG 158/2005, din art.12 si art. 1 alin.(1) lit. C si alin. 2 , inteleg ca persoanele ale caror rapoarte de munca sunt reglementate prin CIM beneficiaza de concedii medicale platite de angajator, din fondul de salarii,pentru primele 5 zile, restul pana la terminarea perioadei, din FNUASS.
As dori sa aflu daca imi scapa ceva...am colegi care lucreaza in resurse umane la alte societati, acestia sustin ca urgentele sunt suportate din FNUASS in intregime, 100% initial si 75% in continuare.
Respectivul salariat a adus un nou certificat de la medicul de familie, cod 01 cu acelasi diagnostic ca si celelalte, doar ca la initial este trecut numarul ultimului certificat.Este correct?
Va multumesc anticipat pentru informatii.
Cel mai recent răspuns: DianaManuela , utilizator 18:26, 15 Aprilie 2015
Plata indemnizatiilor pentru CM se face conform art.12 din OUG nr.158/2005, mentionat de dvs., cu primele 5 zile suportate de angajator si restul din FNUASS>

Nu scrie nicaieri in legislatia specifica concediilor medicale ca urgentele se suporta integral din FNUASS.
Singurele mentiuni pentru urgente sunt:
- nu este necesar stagiul minim de cotizare,
- plata este de 100% din baza de calcul;
- limitarea la 5 zile calendaristice daca nu e caz sever de internare.


Normele de aplicare a OUG nr.158/2005

ART. 31
În caz de urgenţe medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea în spital, concediul medical se acordã de medicul care a asistat urgenţa (medic de familie, medic din ambulatoriul de specialitate, de la camera de gardã, structuri de primire urgenţe, ambulanţã, centru de permanenţã), pentru o perioadã de maximum 5 zile calendaristice. Dacã incapacitatea temporarã de muncã se menţine, concediul medical poate fi prelungit de medicul curant, pentru aceeaşi afecţiune, dar nu pentru cod de indemnizaţie de urgenţã (06), în condiţiile şi pe duratele stabilite de lege.

Multumesc frumos pentru ajutor.
Asa am procedat, din primele 5 zile calendaristice, angajatorul suporta 3 zile lucratoare, din fondul de salarii cu 100%, urmatoarele concedii medicale, fiind in continuare cu acelasi cod de diagnostic le suporta FNUASS, 75%, stagiul si baza de calcul a indemnizatiei primite ramanand aceeasi pentru toate.
Sper sa nu intampin vreo problema la Casa de Sanatate, nu am mai fost acolo de ani buni, mai exact de cand se depunea declaratia la ghiseu.
O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu boala cod 06 IldikoB IldikoB Buna ziua, am o nelamurire : concediu boala initial cod 06 : 4 zile din care 2 lucratoare, concediu in continuare 7 zile . Nelamurirea este daca mai plateste ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical danabunea danabunea Am un concediu medical codul 06 urgente 5 zile. Societatea suporta aceasta? In cazul celorlalte coduri stiu ca societatea dar la acest cod?? (vezi toată discuția)
Certificat de concediu medical myry84 myry84 buna ziua.sunt in concediu medical din data de 06-06-2013.primul concediu este cu internare de 5 zile cod ind 06 initial si mai am inca 14 zile cod ind 01 in ... (vezi toată discuția)