avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executarea sentintei pe rol în apel
Discuție deschisă în Executare silită

Executarea sentintei pe rol în apel

Speță interesanta (cel puțin pt. mine)
Avem o sentință dată de prima instanță, ne-executorie, ne-definitivă. Comunicarea sentinței, viciată. Partea căreia sentința i-a fost favorabilă, a investit sentința cu titlu exec. (nefiind atacată în termen din cauza comunicării viciate). Executorul a deschis dosar și a făcut primele acte. De-abia atunci cealaltă parte a luat la cunoștință de sentință si a depus cerere de apel cu repunere în termen. Instanța de apel a parcurs procedura prealabilă a emis o rezoluție prin care constată că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 471-475 și a stabilit primul termen. În opinia mea această rezoluție are valoare probantă a declarării apelului, caz în care sentința dată pe fond își pierde caracterul de definitivă și pe cale de consecință titlul executoriu cu care a fost investit este nul de drept. Toate astea ar fi trebuit să ducă, în opinia mea, la admiterea contestației la executare pe motiv art.634 CPC, (demarat la aceiași dată cu apelul), dar surpriză, președintele a considerat rezoluția dată de instanța de apel nu este suficient de a beneficia de prevederile art.632 și urm. ca și cum pe rol ar fi fost o speță sub incidența art. 448 cu hotărâri de primă instanță executorii. Ce părere aveți ? Rezoluția instanței de apel este motiv valid pentru admiterea contestației sau este necesară o încheiere de ședință a aceleiași instanțe prin care se certifică stadiul procesual, acela de apel?

Alte discuții în legătură

Hotãrâre (sentinþã) din prima instanþã devenitã definitivã se mai investeºte cu formulã executorie dupã ncpc? picsipoc picsipoc În anul 2011 am deschis un proces in pretenţii în contencios administrativ şi fiscal cu o instituţie publică, fiind mandatat de soţia mea să o ... (vezi toată discuția)
Procedura legalizari petre_marian petre_marian buna seara.am o sentinta si o deczie dar s-a declarat recurs.La judecata de fond am castigat o suma de bani reprezentand o sulta,iar la apel dupa o perioada ... (vezi toată discuția)
Termen executare titlu executoriu danflisc danflisc Buna seara, Va cer o parere avizata referitoare la urmatoarea speta ptr a sti cum sa actionez incontinuare. In prima instanta, intro actiune de lichidare regim ... (vezi toată discuția)