avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Termen executare titlu executoriu
Discuție deschisă în Executare silită

Termen executare titlu executoriu

Buna seara, Va cer o parere avizata referitoare la urmatoarea speta ptr a sti cum sa actionez incontinuare. In prima instanta, intro actiune de lichidare regim matrimonial instanta a dispus plata unei sulte reclamantului de catre partea parata (eu) in termen de 5 luni de la ramanerea definitiva a hotararii. Instanta de apel a schimbat in parte hotararea instantei de fond in sensul diminuarii cuantumului sultei pastrand celelalte dispozitii(inclusiv termenul de 5 luni)
Decizia instantei de apel a fost data in luna septembrie 2014 nefiind redactata si comunicata decat in aprilie 2015.
Va rog sa imi spuneti de cand incepe termenul de 5 luni privind plata sultei
1. de la data ramanerii definitive,
sau
2. de la data comunicarii Deciziei catre debitor.
Va intreb despre acest termen ptr ca creditorul tot in cursul lunii aprilie 2015, invocand "reaua mea credinta" a demarat procedura de executare a titlului prin executor judecatoresc fara sa aiba nici cea mai mica intentie de a solutiona amiabil acest diferend si a decide impreuna o modalitate de plata rezonabila si in termen decent.
Eu, de buna credinta am asteptat comunicarea deciziei, staruind permanent la instanta de apel in vederea redactarii acesteia ptr a.mi indeplini obligatia. La cateva saptamani (fiind si perioada sarbatorilor pascale) am solicitat creditorului, prin scrisoare recomandata, sa imi comunice contul si banca la care sa virez sulta...culmea...in aceeasi zi dupa transmiterea solicitarii m.am trezit cu plicul executorului continand somatie de plata.
Intentionez sa introduc actiune de contestare la executare si sa imi indeplinesc obligatia fata de creditor dar fara a mai suporta si cheltuielile de executare...in conditiile in care am suportat cheltuieli de timbru judiciar si onorarii avocatiale destule ptr a-mi apara si in fond si in apel drepturile.
Va rog frumos sa ma ajutati cu raspuns referitor la data de la care incepe sa curga termenul de plata...eventual cu un art. din CPC si daca mai este oportuna contestatia la executare....mentionez...nu sunt de rea credinta si vreau sa respect decizia instantei....
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2015
danflisc, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:46, 26 Aprilie 2015
legea zice ca
Art. 632: Temeiul executării silite
(1) Executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu.
(2) Constituie titluri executorii hotărârile executorii prevăzute la art. 633, hotărârile cu executare provizorie, hotărârile definitive, precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare.
Art. 633: Hotărârile executori

Sunt hotărâri executorii:
1. hotărârile date în apel, dacă prin lege nu se prevede altfel;
2. hotărârile date în primă instanţă, fără drept de apel, ori cele în legătură cu care părţile au convenit să exercite direct recursul, potrivit art. 459 alin. (2).
Art. 634: Hotărârile definitive
(1) Sunt hotărâri definitive:
1. hotărârile care nu sunt supuse apelului şi nici recursului;
2. hotărârile date în primă instanţă, fără drept de apel, neatacate cu recurs;
3. hotărârile date în primă instanţă, care nu au fost atacate cu apel;
4. hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs;
5. hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluţionat fondul pricinii;
6. orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.

asadar, raspunsul e asta


1.
de la data ramanerii definitive,

Puteti contesta .
Executorul v-a dat un termen acolo, de ce nu mergeti sa discutati cu el intai ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotârâri i.c.c.j. BogdanM88 BogdanM88 Bună seara! Hotârările I.C.C.J. (în cauză privind fonduri bănești) sunt executorii, sau le poți pune în executare cf. procedurii generale, după ... (vezi toată discuția)
Ordonanta preşedinţială - pașaport minor 25Maria23 25Maria23 Buna ziua, Daca ordonanta preşedinţială este executorie de la fond o pot folosi pentru a face pasaportul minorului daca nu s-a facut inca Apel, dar mai ... (vezi toată discuția)
Procedura legalizari petre_marian petre_marian buna seara.am o sentinta si o deczie dar s-a declarat recurs.La judecata de fond am castigat o suma de bani reprezentand o sulta,iar la apel dupa o perioada ... (vezi toată discuția)