avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Taxe CAS
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Taxe CAS

Buna ziua,
care este plafonul minim lunar la care nu trebuie platita contributia pentru pensie ,in cadrul PFA?
Cel mai recent răspuns: ailenicristiangabriel , utilizator 09:34, 17 Aprilie 2015
Venitul lunar asigurat înregistrat în contract nu poate fi mai mic decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut;
Acesta poate fi modificat prin depunerea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.

Pentru anul 2015, câştigul salarial mediu brut pe economie este de 2.415 lei, iar venitul lunar asigurat = 845 lei (2.415 lei *35%). Ventul maxim = 12.075 lei (2.415 lei * 5 salarii)..

Pentru anul 2015, prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat s-a stabilit o cotă legală de contribuţie de asigurări sociale de 26,3% , astfel încât contribuţia lunară datorată pentru contractele de asigurare va fi :
– cel puţin 222 lei – pentru venitul minim de 845 lei;
– cel mult 3.176 lei – pentru venitul maxim de 12.075 lei.
dar daca venitul este sub 845 de lei ,se mai platesc contributii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata sianka sianka sora mea nu a lucratnici o data doreste sa cotizeze la pensie dar vrea sa plateasca din urma pe sapte ani se poate si ce trebuie sa faca (vezi toată discuția)
Asigurare pensie persoana fara venit marcel123 marcel123 O persoana poate plati pentru pensie daca nu lucreaza ? (vezi toată discuția)
Cum sa procedez pt încheierea unui contract cu casa de pensii cluj Ioana-cristinaIoana Ioana-cristinaIoana in momentul actual sant casnica si as vrea sa va întreb daca pot sa închei un contract cu casa de pensii pt a putea plăti pt pensie,sanatate,etc...daca ... (vezi toată discuția)