avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata eronata sume in plus la salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata eronata sume in plus la salariu

Buna ziua,

Unui salariat i s-au calculat si platit sume in plus la salariu, timp de 3 luni.
Este corect sa se recupereze sumele in plus platite, considerandu-se plati in avans si retinandu-se din salariu in urmatoarele luni?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:45, 12 Noiembrie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Numai daca are acordul salariatului i se poate retine, chiar daca i s-a achitat sume in plus.

art.169 c.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
...

art.254 C.mun.
..
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Salariatul nu a cauzat nici o dauna.
I s-a calculat gresit salariul, iar conform art. 256 (1)-salariatul care a incasat de angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie".
Ultima modificare: Vineri, 17 Aprilie 2015
elena-f-b, utilizator
Se poate intocmi o instiintare catre salariat in care sa i se comunice situatia de fapt - a primit sume in plus-, respectiv si ca are obligatia de a le restitui, conform art.256 alin.1 C.mun.

art.256 c.mun.
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
Buna ziua...in înștiințarea pe care o emitem salariatului in cauza (sume plătite eronat , dar din vina angajatorului) putem invoca ART.256 ali (1) din CM?(acest articol il obliga ? sau doar cu acordul lui si se poate retine suma ?sau poate refuza restituirea? Pe baza...nu este el vinovat ca angajatorul i-a calculat mai mult? Si daca refuza restituirea , trebuie acționat in instanța?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna necuvenit MariaRamona MariaRamona Buna ziua, Am un angajat care in luna ianuarie a efectuat 10 de zile de concediu de odihna. Pe data de 15 februarie ii inceteaza contractul de munca. Cum ... (vezi toată discuția)
Plata co necuvenit daniela-claudia daniela-claudia Revin cu intrebarea referitoare la retinerea sumelor incasate pt. CO necuvenit.Mai exact, un salariat care a beneficiat la inceputul anului de concediu de ... (vezi toată discuția)
Retineri din salariu sume necuvenite IrinaAlexandra01 IrinaAlexandra01 Buna ziua, In cazul in care s-au dat bani in plus la salarii, angajatii au observat acest lucru, dar nu au spus nimic, au cheltuit banii, se pot face retineri ... (vezi toată discuția)