avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Care este cadrul legal pt poprire de max 30% din ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Care este cadrul legal pt poprire de max 30% din salariu?

Buna ziua,
Am inteles ca s-a modificat legislatia privind procentul maxim la 30% din salariu pt instituirea popririlor. Daca este asa,va rog sa ma ajutati cu precizarea carului legal ce reglementeaza acest procent.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:59, 17 Aprilie 2015
Codul de procedura civila
Art. 729. -
(1) Salariile și alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.


(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensația acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale, precum și sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligație de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.

(6) Sumele reținute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 864 și următoarele.

(7) Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
Va multumesc.
Aveam informatii ca s-au produs modificari in legislatie si popririle nu pot depasi 30%.
Textul este extras din Legea nr. 134/2010 - privind Codul de procedură civilă, republicata în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 247 din 10 aprilie 2015.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire venituri ionuthau ionuthau cum se calculeaza poprirea de ex daca ai o rata se ia in considerare ? (vezi toată discuția)
Buna ziua ! am 2 popriri pe cont de la executori diferiți , ... Melisa22 Melisa22 Buna ziua ! Am 2 popriri pe cont de la executori diferiți , dacă mă angajez part time , salariu poate fii supus popriri ? Cât anume ? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Poprire pe somaj tehnic Oana.Musceleanu Oana.Musceleanu Se poate retine poprire pe somajul tehnic?, conform prevederilor CPC: Art. 729: Limitele urmăririi veniturilor băneşti (1)Salariile şi alte venituri ... (vezi toată discuția)