avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... heeeelp!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

heeeelp!!!

Buna seara!am si eu o problema..vreau sa fac impreuna cu sotul pt prima casa,iar eu sunt in crestere copil,mi sa zis ca va trebui sa merg la locul de munca cu o adeverinta sa mi-o completeze unde am.lucrat pana am.intrat in crestere copil...eu am cam fost in razboi cu ei pt ca nu au fost de acord ca am ramas insarcinata...daca nu vor sa imi completeze adeverinta ce pot face?sunt obligati?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:02, 18 Aprilie 2015
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Eu merg cu o cerere scrisa si cu adeverinta,daca refuza merg la itm nu?
Daca refuza sa va elibereze o adeverinta , conform HG 500/2011, atunci sesizati ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca lacryg lacryg Patronul amână să dea carte de muncă și o adeverință cu perioada cât am lucrat la el. Unde îl pot reclama???? (vezi toată discuția)
Eliberare adeverinta salariat invatamant ContSters284944 ContSters284944 Care este termenul in care se poate elibera o adeverinta de salariat ? Este stipulat undeva, in cate zile se poate elibera si la cate adeverinte ai dreptul? ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime emanuel2001 emanuel2001 Ca urmare a demisiei mele incepand cu data de 25.07.2014 nu mai sunt angajata unei firme.Deoarece nu au vrut sa-mi dea co lucrand 1 an si 3 luni,m-au pus in co ... (vezi toată discuția)