avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba debutanti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba debutanti

Buna ziua.

Debutantii in profesie, de exemplu in profesia de consilier juridic, pot fi supusi unei perioade de proba?

Am gasit fraza aceasta "Absolventii institutiilor de invatamant nu vor fi supusi unei perioade de proba, ci unui stagiu" intr-un articol, si acum sunt in ceata.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 20 Aprilie 2015
art.31 C.mun.
...
(5) Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu
. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
....

Perioada de probă nu se confundă cu stagiul. Astfel, în vreme ce stagiul reprezintă o formă de perfecţionare a salariaţilor, cu valenţe eminamente practice, perioada de probă este menită să realizeze verificarea aptitudinilor şi a pregătirii profesionale a persoanelor candidate pentru un loc de muncă. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 371)
1. Din Codul muncii:

Art. 31
...

(5) Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.

(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevazut la alin. (5) se reglementeaza prin lege speciala.


2. Cititi Legea 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, pe:
[ link extern ]
Multumesc amandurora pentru promptitudine! Nu ma asteptam sa primesc doua raspunsuri in mai putin de 5 minute.

Domnule freeelis, daca mi-ati raspunde si la mesajul privat, v-as fi profund recunoscatoare.
V-am raspuns si la mesajul privat . Sorry pentru intarziere.:bow:

Am citit Legea 335/2013 indicata de Dl. Tudor Valeriu, si am intrat mai tare in ceata :)

Art. 16
(1) Contractul de stagiu se incheie odata cu incheierea contractului individual de munca, in conditiile prezentei legi.
...
(3) Contractul de stagiu se incheie obligatoriu in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului de stagiu in forma scrisa revine angajatorului.

&

Art. 30
Angajatorii care beneficiaza de suma prevazuta la art. 28 alin. (1) sunt obligati sa mentina raporturile de munca ale stagiarilor pe perioada contractului de stagiu incheiat.

Pana aici deduc ca din moment ce angajatorii sunt obligati sa mentina raporturile de munca pe perioada contractului, se exclude perioada de proba. Ce rost poate avea o perioada de proba, daca angajatorul este obligat sa mentina raporturile de munca? :)

Art. 31
In situatia in care contractul individual de munca inceteaza la initiativa angajatorului, anterior datei prevazute in contractul de stagiu, acesta este obligat sa restituie agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, sumele incasate de la bugetul asigurarilor pentru somaj pentru respectivul stagiar, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, in vigoare la data incetarii raportului de munca.

Daca art. 30 obliga angajatorul sa mentina raporturile de munca, cum poate art. 31 sa prevada situatia in care contractul de munca inceteaza la initiativa angajatorului?

Din ceata am intrat in bezna :)

Alte discuții în legătură

Angajare persoana cu licenta in drept ana_abo ana_abo Buna ziua tuturor! Care este regula dupa noul Cod al muncii pentru cei care se angajeaza pentru prima data in viata? Este vorba despre opersoana care are ... (vezi toată discuția)
Perioada de debut ioana1997 ioana1997 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti care este perioada de debut, pentru un psiholog, angajat ca psiholog stagiar , intr-o primarie? Multumesc! (vezi toată discuția)
Perioada de stagiu (6luni) pentru absolventii de invatamant superior dupa debutul in profesie alexa_axy alexa_axy Buna ziua, Am rugamintea sa imi spuneti : 1) daca [b]perioada de stagiu [/b] (conform art. 31 alin. 5 din legea nr. 40/2011- \\\\"pentru absolventii de ... (vezi toată discuția)