avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu postnatal obligatoriu 42 zile
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu postnatal obligatoriu 42 zile

Buna ziua! Sunt o viitoare mamica, si voi intra in concediu prenatal in 20 aprilie, data probabila a nasterii fiind 8 iulie, adica a 80-a zi de concediu maternal, deci imi raman (teoretic) 46 de zile de concediu postnatal. Intrebarea mea este: ce solutii as avea pentru cazul in care nasc mai tarziu de aceasta data (pot naste chiar si cu 2 saptamani mai tarziu) si ramam cu mai putin de 42 de zile de concediu postnatal? Sunt in pericol de a pierde indemnizatia pentru concediu crestere copil? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cat mai rapid deoarece luni ar trebui sa duc concediul la serviciu, dar daca nu exista solutii legale si sigure pentru situatia mea, imi voi continua activitatea pentru inca 2 saptamani.Inca o rugaminte as avea, daca se poate, sa imi oferiti un raspuns argumentat legislativ, pentru situatia in care voi avea probleme la locul de munca. Va multumesc din suflet pentru rabdare!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:01, 19 Aprilie 2015
Concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 sau, dupa caz, 3 ani nu poate incepe decat dupa 42 zile de la nastere. Daca ati consumat concediul de sarcina si lauzie si n-au mai ramas 42 zile dupa nastere, stati in concediu fara plata pana atunci.

Consider, ca si dvs., ca e mai bine sa lasati o marja de siguranta si sa incepeti concediul de sarcina si lauzie mai tarziu.
Multumesc pentru raspuns! Eu nu mi-am luat tot concediul de odihna, deorece lucrez in invatamant si nu pot beneficia de acesta decat in perioada vacantelor scolare, deci am cateva zile de concediu ramase. As putea sa le folosesc in perioada respectiva, completare pana la implinirea celor 42 de zile de concediu postnatal? Este foarte important sa stiu daca legea prevede ceva din acest punct de vedere (al celor 42 de zile incomplete),si care sunt solutiile, pentru a evita eventualele complicatii la locul de munca.
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2015
aom15, utilizator
Pana la intrarea in CCC va puteti lua fie CO, fie un concediu medical .

Legislatia nu reglementeaza si situatii de genul mentionat de dvs.
Chiar daca veti naste mai tarziu de data prezumata si dupa ce se consuma cele 126 de zile de concediu de maternitate nu e nici o problema, veti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului ralucaradulet ralucaradulet Buna, as dori sa stiu de cand o sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului daca eu trebuie sa nasc pe data de 3 octombrie? Vreau sa va mai spun ca ... (vezi toată discuția)
Durata maxima a concediului postnatal si concediul de ingrijire copil dalias dalias Am urmarit discutiile din forum si majoritatea se refera la cele 42 de zile minime ale concediului postnatal. 1. Exista si vreo limita maxima? Poate fi de ... (vezi toată discuția)
Concediu de sarcina si lauzie camicamelia camicamelia buna vreau sa va adresezo intrebare ,medicul meu de familie refuza sa imi acorde mai mult decat 42 zile de concediu postnatal desi inainte de nastere am ... (vezi toată discuția)