avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata si vechime gr.II
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata si vechime gr.II

Buna ziua!
Doresc sa aprofundez o chestiune asupra careia nu sunt perfect lamurita si anume a avantajelor concrete pe care le aduce vechimea in grupa II de munca.
Va expun datele:
Persoana sex feminin, data nasterii octombrie 1957
Vechime efectiva in munca 32 ani si 2 luni, din care lucrati in grupa II, 7 ani si 3 luni, lucrati inainte de 2001.
Vechime pt facultate: 5 ani
Intrebarea mea este daca pentru cei 7ani si 3 luni, lucrati in grupa II se adauga la vechime cate trei luni pentru fiecare an? Daca se adauga,inseamna ca mai castig 2ani si 1 luna la vechime?
In cazul acesta, vechimea totala in munca devine:
32ani/2luni +5ani+2ani/1luna=39ani/3luni
Stagiul complet de cotizare cerut de lege este 30ani/11luni.In cazul de fata, se poate solicita pensie anticipata, avand in vedere ca s-a depasit cu 8 ani, stagiul de cotizare?
Calculul facut este corect ?
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2015
doinadavidescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:11, 19 Aprilie 2015
1. Perioada de facultate la zi este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si se valorifica numai in cazul pensiei pentru limita de varsta.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

(3) Persoanele prevazute la alin.(1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.

(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.
...

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)—c) si g).
Adevarat a inviat !
Multumesc frumos pt raspuns. Deci in cazul expus ar putea fi vorba de pensie anticipata partiala, nu-i asa?
Da.
Pensie anticipata partiala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiul complet de cotizare si sporul de grupa anaduzsardi anaduzsardi buna ziua! as dori sa aflu daca sporul de grupa se aduna la stagiul de cotizare ptr a obtine stagiul complet. data nasterii : iulie 1958 vechime in prezent: ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca cicor cicor Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca perioada de somaj si pensie pe caz de boala sunt considerate vechime in munca la implinirea varstei legale de ... (vezi toată discuția)
Data pensionare anticipata rolex rolex Barbat 62 ani nasut noiembrie 1951, 20 ani vechime pe carte de munca, invatamant, cand poate iesi la pensie anticipata cu reducere partiala? Se socoate la ... (vezi toată discuția)