avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Adeverinta CASS pentru coasigurat cetatean strain ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Adeverinta CASS pentru coasigurat cetatean strain rezident in Romania

Buna ziua;

Sotia mea este cetatean canadian si de curand a obtinut permisul de sedere in Romania pe termen lung. Cu toate acestea, pentru a inchide complet demersul, trebuie sa prezinte o dovada din care sa rezulte ca este asigurat la Casa de asigurari de sanatate.
Am verificat site-ul CNAS si acolo au doar doua versiuni pentru cetateni straini: fie sunt asociati la o firma, fie sunt angajati. Sotia mea nu face parte din nici una din aceste categorii. In acest caz, pot sa solicit casei de asigurari de sanatate Bucuresti sa o asigure ca (scuzati cacofonia) co-asigurat, prezentand aceleasi documente ca pentru cetatenii romani ?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: utilizator58 , utilizator 10:08, 12 Mai 2015
Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond.

In aceasta situatie persoana in cauza va trebui sa incheie un contract de asigurare cu Casa de Asiguraru de Sanatate.
Nu poate avea statut de coasigurat.
Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
~ Conținut șters la cerere ~
Intrebati la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si veti primi acelasi raspuns ca mai sus.
Eu spun ca da. Daca indepliniti cerintele impuse de lege pentru coasigurat, de ce nu?
Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. ;)
Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2015
Corina Capotã, Avocat
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Cum obtin calitatea de coasigurat pentru cetatean strain elenakhalil elenakhalil buna ziua sunt cetatean roman casatorita cu un cetatean strain din afara UE. Eu sunt angajata si asigurata social in Romania si as dori sa-l fac co-asigurat ... (vezi toată discuția)
Exista lege care prevede plata cass pe perioada intreruperilor din cartea de munca ? ContSters167435 ContSters167435 Va rog sa-mi spuneti daca exista o lege care prevede plata contributiei individuale la sistemul de sanatate pe perioada intreruperilor din cartea de munca ? ... (vezi toată discuția)
Asigurări de sănătate dandan7 dandan7 Bună ziua, Sunt student, am peste 26 de ani şi nu am asigurări de sănătate. Am nevoie de adeverinţe medicale pentru facultate. Sunt obligat să am ... (vezi toată discuția)