avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum contest un proces verbal (contraventie rutiera ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum contest un proces verbal (contraventie rutiera pieton)?

Buna ziua! Astazi am avut ghinionul sa primsc o amenda(97.5 RON) pe nedrept sau cel putin asa consider.In calitate de pieton am traversat o stada aglomerata(Bulevardul Corneliu Coposu) pe marginea trecerii de pietoni(nu pe langa!) pe culoarea verde a semaforului.Acest bulevard are 3 benzi pe sensul de mers.Am traversat liber prima jumatate insa pe trecerea de pietoni de pe al doilea sens era stationata o masina la stop(franase prea tarziu) si am ocolit aceasta masina prin spatele ei(cu toate acestea eram pe margiea trecerii).Imediat dupa ce am traversat am intrat intr-un magazin iar dupa ce am iesit am fost intampinat de un agent de circulatie parte dintr-un echipaj de politie stationat la aproximativ 200 de metri de trecerea de pietoni.S-a prezentat corespunzator si m-a rugat sa il insotesc cativa metri pana la masina rugandu-ma sa ii prezint actul de identitate si explicandu-mi de ce m-a oprit(traversare prin spatiu nepermis).I-am prezentat actul de identitate considerand ca a actionat corespunzato(s-a prezentat, a explicat) si mi-a transmis ca o sa completeze un proces verbal cu o contraventie pentru nerespectarea regulamentului de circulatie in calitate de pieton.I-am explicat ca am traversat numai pe marginea trecerii de pietoni si ca am ocolit o masina insa a continuat sa imi spuna ca acela este un loc nepermis.Nu l-am mai contrazis si am decis sa mentionez in Provesul Verbal urmatoarele "Am traversat pe marginea trecerii de pietoni"(si nu pe langa cum a afirmat el) gandundu-ma ca o sa contest acest proces verbal.Agentul a consemnta in procesul verbal urmatoarele "A traversat in calitate de pieton strada prin loc nepermis".Am semnat procesul verbal stiind ca astfel il pot contesta mai usor.Intrebarea mea este care sunt pasii necesari acestei contestatii? Stiu, nu este o suma prea mare dar student fiind nu imi pot permite sa fiu amendat pe nedrept.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
ioanm94, utilizator
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 15:54, 25 Aprilie 2015
In primul rind platiti jumatate din minimul amenzii in termen de 2 zile lucratoare de la comunicare la judecatoria sect. 3, daca pierdeti nu mai beneficiati de aceasta "facilitate".
Depunerea plingerii trebuie sa fie insotita de dovada platii timbrului judiciar de 20 lei. Trebuie sa va ginditi daca merita efortul contestarii luind in considerare ce probe veti aduce in instanta ptr a va dovedi nevinovatia.
Jumatate din minimul amenzii reprezinta acei 97,5 lei.Singurele probe pe care le pot aduce in instanta sunt aceste argumente ale mele.Martori au fost destul(pietonii care traversau odata cu mine) insa nimeni nu a fost atent cum am traversat eu.Iar atunci cand l-am intrebat pe agent de consultarea unui martor sau care e dovata lui ca am traversat prin loc nepermis mi-a spus ca martori nu exista si ca el m-a vazut.Asadar care sunt sansele mele sa castig contestatia?Politia era intr-o misiune care vizau numai pietonii.Erau doua echipaje una vis a vis de cealalta si amendau numai si numai pietonii.
Sanse destul de mici,daca nu veniti cu un martor care sa confirme spusele dvs.
Chiar daca ar exista un martor afirmatia lui nu a fost mentionata in procesul verbal deci probabil ca nu conteaza.Cel mai sigur o sa merg de acum cu o camera video legata de gat ca sa pot dovedi ca respect regulile de circulatie.In fine asta e cu totul alta discutie, am sa platesc aceasta amenda atata timp cat sansele sa-mi fie aprobata contestatia sunt mici.O ultima intrebare, unde se platesc aceste amenzi si care este procedura? Va multumesc pentru informatiile oferite !
Martorul este audiat de catre instanta ,declaratia acestuia nu tb sa fie consemnata in procesul verbal de co0ntraventie.Amenda se achita la directia taxe si impozite sau adm financiara din raza domiciliului dvs.

Alte discuții în legătură

Permis retinut: neacordare prioritate pietoni mmm_ggg mmm_ggg Buna ziua, mi-a fost retinut permisul ca urmare a urmatoarei intamplari: Ma deplasam pe banda 3 (pe un bulevard cu 3 benzi pe sens). Tocmai schimbasem ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala Universul_tau Universul_tau Buna ziua, Am si eu o problema juridica a carui rezolvare incerc sa o gasesc. O persoana a fost sanctionata contraventional cu 4 puncte amenda in valoare ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda circulatie florianhomeag florianhomeag Buna ziua, In data de 12.06.2012 in municipiul Timisoara am fost oprit de un echipaj de politie pentru ca nu am acordat prioritate pietonilor la o trecere ... (vezi toată discuția)