avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Modificarea cererii de chemare in judecata in proces ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Modificarea cererii de chemare in judecata in proces de ordonanta presedintiala

Potrivit art. 204 din NCPC :

Modificarea cererii de chemare în judecată
(1) Reclamantul poate să-şi modifice cererea şi să propună noi dovezi, sub sancţiunea decăderii, numai până la primul termen la care acesta este legal citat. În acest caz, instanţa dispune amânarea pricinii şi comunicarea cererii modificate pârâtului, în vederea formulării întâmpinării, care, sub sancţiunea decăderii, va fi depusă cu cel puţin 10 zile înaintea termenului fixat, urmând a fi cercetată de reclamant la dosarul cauzei.
(2) Cu toate acestea, nu se va da termen, ci se vor trece în încheierea de şedinţă declaraţiile verbale făcute în instanţă când:
1. se îndreaptă greşelile materiale din cuprinsul cererii;
2. reclamantul măreşte sau micşorează cuantumul obiectului cererii;
3. se solicită contravaloarea obiectului cererii, pierdut sau pierit în cursul procesului;
4. se înlocuieşte o cerere în constatare printr-o cerere în realizarea dreptului sau invers, atunci când cererea în constatare este admisibilă.
(3) Modificarea cererii de chemare în judecată peste termenul prevăzut la alin. (1) poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor părţilor.

______________________


Se ridica intrebarea daca in ipoteza in care intampinarea nu este obligatorie modificarea cererii de chemare in judecata poate duce la amanarea cauzei?

Este vorba de o precizare cu privire la momentul pana la care hotararea pe ordonanta isi va produce efectele juridice.

Actiunea pe ordonanta era facuta pentru a se ajunde direct pe fondul cauzei ( si nu pe ordonanta) cu judecata in mod rapid.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:11, 23 Aprilie 2015
Pe de alta parte, potrivit art. 996 alin. (2) NCPC, (citez) Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata sa şi nu s-au modificat împrejurările de fapt avute în vedere, măsurile dispuse vor produce efecte până la soluţionarea litigiului asupra fondului.

Deci, daca exista fond si hotararea produce efecte pana la un anumit moment dat aceasta ar insemna ca nici actiunea nu ar trebui sa precizeze un moment anume in mod obligatoriu.

Intr-o atare ipoteza juridica nu s-ar impune a se mai preciza in actiune o anumita durata.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
S-a facut precizarea la termen dar nu s-a amanat din acest motiv.
S-a amanat procesul si s-a acordat termen peste doua zile pentru motivul ca partea parata vrea sa depuna inscrisuri in aparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pana cand pot modifica cererea principala cel mai tarziu introducand parati noi? eusaisapte eusaisapte pana cand pot modifica cererea principala cel mai tarziu introducand parati noi? (vezi toată discuția)
Cum pot recupera datoriile de la o instituție actionata in instanta ... Racu Ghita Racu Ghita Cum pot recupera datoriile de la o instituție actionata in instanta in luna Octombrie 2023, iar termenul de judecată pe 18 Aprilie 2024. In aceasta perioada ... (vezi toată discuția)
Completare cerere chemare in judecata rechi1958 rechi1958 Pina la discutarea pe fond a partajului se mai poate completa cererea initiala de chemare in judecata ? De exemplu : reclamantul sa ceara o eventuala ... (vezi toată discuția)