avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare medicala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare medicala

Buna ziua,
Am 29 de ani si sunt insarcinata.Nu muncesc de vreo 3 ani deci in concluzie nu am asigurare medicala. As vrea sa va intreb daca sunt asigurata medical(fiind insarcinata) sau va trebui sa merg si sa inchei un contract de sanatate?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:21, 22 Aprilie 2015
Mergeti si incheiati contract cu casa de sanatate.
Art. 213 din Legea nr.213/2006:
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
....
f) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...

f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.
...

(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fãrã plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţã de asigurat fãrã plata contribuţiei eliberat de casa de asigurãri de sãnãtate, care atestã aceastã calitate în urma prezentãrii la casa de asigurãri a documentelor care dovedesc cã se încadreazã în prevederile alin. (1) sau alin. (2). Acest document va fi vizat periodic, dupã caz, în urma prezentãrii, de cãtre persoana interesatã, la casa de asigurãri, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fãrã plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.


2. Din Ordinul CNAS nr. 617 din 13.08.2007:

Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...

h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...

3. Asadar:
- Pe perioada cat sunteti gravida si lauza sunteti asigurata la sanatate fara plata contributiei.
- Pentru aceasta va prezentati la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) cu actul de identitate, adeverinta de la medicul de familie (sau de la medicul specialist) ca sunteti gravida si adeverinta fiscala (de la ANAF) ca nu aveti venituri si veti primi un carnet (sau adeverinta) de asigurat la sanatate.

4. - Sau daca sotul are serviciu puteti fi coasigurata lui la sanatate.
- Pentru aceasta sotul solicita angajatorului sau sa fiti coasigurata lui si prezinta acestuia urmatoarele acte:

*cerere depusa de angajat prin care solicita acest lucru;
*declaratia data pe propria raspundere precum ca are sotia in intretinere;
*certificatul de casatorie;
*carte de identitate sotie;
*adeverinta eliberata de Administratia Financiara din care sa rezulte faptul ca sotia nu realizeaza venit.

- Apoi angajatrul ii elibereaza adeverinta de asigurat pentru sot in care dvs. sunteti trecuta in calitate de coasigurat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cas gravida carmen-ioana carmen-ioana buna dimineata,as avea si eu o nelamurire...sunt insarcinata in 9 sapt,am fost la medicul de familie pt o trimitere la analizele de sange si mi sa pus ca nu ... (vezi toată discuția)
Plata sanatate madalina111 madalina111 Buna ziua.Va deranjez cu o intrebare.Sunt insarcinata si in acest moment nu am un loc de munca.Nu pot trece nici pe asigurarea de sanatate a sotului ,deoarece ... (vezi toată discuția)
Asigurare la nastere cristinadogaru9 cristinadogaru9 buna am o prietena care a nascut luata cu salvarea si nu are agigurare trebuie sa plateasca? (vezi toată discuția)