avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... actiunea in raspundere - administrator societate srl
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

actiunea in raspundere - administrator societate srl

Buna ziua, sunt novice in domeniu si as vrea sa ma ajutati cu urmatoarea speta
In 2008 o societatea cu care am desfasurat relatii contractuale de natura comerciala - transport international de marfa - ne-a prejudiciat cu o suma foarte mare de bani. Am formulat o actiune pe dreptul comun in urma careia am obtinut titlul executoriu pe care l-am trimis catre executare unui executor judecatoresc.Societatea mai sus mentionata nu figureaza cu nici un bun absolut nimic. Am formulat cerere de deschiderea procedurii de faliment. S-a desemnat un lichidator judiciar, au fost strabatute toate etapele si anume s-a format tabelul creditorilor, acesta s-a consolidat prin tabelul definitiv al creditorilor a avut loc adunarea creditorilor si nu au existat contestatii cu privire la tabel. la ultimul termen lichidatorul a propus in temeiul art.54 intrarea in faliment prin procedura simplificata dar nu s-a luat in discutie deoarece s-a amanat pentru o perioada mai lunga de timp.
inainte de a introduce in 2007 administratorul societatii a depus o plangere penala impotriva unei foste angajate a societatii pretinzand ca aceasta se face vinovata de tot prejudiciu cauzat. Dar am depus si eu o plangere la dosarul penal unde se cerceteaza respectiva angajata impotriva administratorului societatii deoarece consideram ca acesta a lucrat in complicitate cu respectiva angajata si si-au insusit in mod ilegal banii savarsind infractiunii de fals uz de fals si bancruta frauduloasa.
intrebarea mea este as putea formula o actiune in raspundere a administratorului societatii ca si creditor majoritar separat de actiunea de faliment, cand siunde tb sa-o introduc si ce taxa tb sa o achit?

va multumesc din suflet ?

Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 20:13, 28 Iunie 2009
dvs personal nu puteti solicita antrenare raspunderii administratorului pe art.138 din legea nr.85/2006 numai adm.judiciar /lichidatorul sau comitetul creditorilor daca au solicitat incuviintarea de la judecatorul sindic.
In conformitate cu prev art. 138 al.1 din Legea 85/2006, modificat prin OUG nr. 173/2008, judecatorul sindic , la cererea administratorului judiciar sau al lichidatorului poate dispune ca o parte a pasivului debitorului pers. jur., ajuns in stare de insolventa sa fie suportat de membrii organelor de conducere..... care au cauzat starea de insolventa prin una din faptele prevazute acolo...
La alin 3 al aceluiasi articol se prevede ca, citez" Comitetul creditorilor poate cere jud. sindic sa fie autorizat sa introduca actiunea prev la al.1, daca ad. jud. sau lichidatorul a omis sa indice , in raportul asupra cauzelor insolventei persoanele culpabile de starea de insolventa.....
Deci sarcina ii revine administratorului sau lichidatorului si daca ei nu-si fac treabare intervine comitetului creditorilor.
M-am uitat chiar acum in legea 64/1995(r2) si acolo aceste precizari exprese privind obligatia administratorului nu er u prevazute, astfel ca orice creditor putea sa ceara instantei tragerea la raspundere a organelor de conducere
Va multumesc foarte mult!
Deci as putea sa fac aceasta actiune de angajare a raspunderii organelor de conducere atata timp cat lichidatorul nu a facut nimic in acest sens si suntem si creditor cu peste 50% din creanta consolidata?

Cu respect
V-as recomnda sa citi lucrarea "SUPORTAREA PASIVULUI DEBITORULUI DE CÃTRE CONDUCÃTORII ACESTUIA ÎN PROCEDURA INSOLVENŢEI" a profesorului Turcu de la UBB-Cluj Napoca, publicata in revista Iurisprudentia, redacata de universitatea la care m-am referit. Este foarte lamuritoare
Va multumesc pentru recomandare
Asa am sa fac

Cu respect
Ali

Alte discuții în legătură

Consecintele falimentului djohn75 djohn75 As avea si eu nevoie de putin ajutor. In 2007 am infiintat cu un alt prieten o societate comerciala (SRL) care a functionat cam pana in decembrie 2008, ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului florentina09 florentina09 Buna ziua, In cazul in care o societate comerciala are datorii catre bugetul de stat, nu a mai avut activitate de aproape un an si urmeaza sa fie suspendata ... (vezi toată discuția)
Faliment societate comerciala-raspunderea asociatitor??? bsb1975 bsb1975 In ce conditii lichidatorul unei societatii comerciale intrata in procedura de faliment atrage si raspunderea asociatilor nu doar a administratorilor? (vezi toată discuția)