avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... delegarea de atributii ale unei functii publice de ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

delegarea de atributii ale unei functii publice de conducere de sef birou

Buna ziua,
sunt fc public la primarie si va rog din suflet sa ma ajutati ca nu mai stiu ce se poate si ce nu se poate.
Incepand cu 1 ian 2009 am fost numita temorar in functia publica de conducere de sef birou, pentru o perioada de 6 luni, urmand ca dupa incheierea acestei perioade sa se tina concurs pt ocuparea definitiva a postului. Intre timp, a fost blocata ocuparea prin concurs a posturilor, iar in conf cu prevederile art.92 alin 2 si 3 din legea 188/1991,nu se mai poate prelungi ocuparea temporara.
Intreabarea mea este: Se poate face dispozitie de delegare a atributiilor functiei de sef birou, in conf cu art.45 alin.1 din legea 188/1991 "functionarii publici raspund, potrivit legii, de indeplinirea atributiilor ce le revin dn functia publica pe care o detin, precum si a atributiilor ce le sunt delegate", sau alte prevederi, daca mai sunt privind aceasta problema, fara a se intelege din aceasta delegare de atributii ca este vorba de promovarea temporara in functia de conducere, iar apoi sa se poata beneficia de prevederile art.10 din OG 6/2007, care spune urmatoarele:
"functionarul public care exercita cu caracter temporar pe o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile legii, o functie publica corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici sau categoriei fc publici de conducere are dreptul la salariul de baza corespunzator functiei publice exercitate temporar, astfel cum este prevazut in statul de functii".
Va dati seama ca nu-mi convine sa am in continuare atributiile sefului de birou fara a beneficia si de salariul respectiv,
Va multumesc din suflet si astept cu nerabdare lamuriri.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:28, 7 Iulie 2009
1. Dispozitiile art. 94, alin. (1) si alin. (2) pct. a) nu sunt aplicabile situatiei de fapt, in opinia mea. Functionarul public nu este numit, simultan, atat intr-o functie de executie cat si intr-o functie de conducere, prin doua acte administrative distincte, emise potrivit dispozitiilor Legii nr. 188/1999.

El ramane functionar public de executie care preia, temporar, o parte din ceea ce presupune exercitarea unei functii de conducere, respectiv atributiile si responsabilitatile acesteia.

2. Am mai scris in cadrul altui topic: nimeni nu poate fi obligat sa preia atributii care nu sunt specifice functiei in care a fost numit. Mai mult, functionarul publicnumit intr-o functie de executie nu poate fi obligat sa preia atributii specifice unei functii de conducere.

Cazului i se aplica un adagiu juridic latin care spune "cine poate mai mult, poate si mai putin", deci superiorul ierarhic poate avea atributii de executie dar subordonatul nu poate avea atributii de conducere, cu exceptia cazului in care acesta din urma este de acord cu preluarea aceastora.

Altfel spus, superiorul ierarhic "poate mai putin pentru ca poate si mai mult" dar subordonatul nu poate mai mult.

Nu credeti ca este mai potrivita adresarea "superior ierarhic" decat "sef"? Eu, una, am oroare de adresarea "sefule" pentru ca majoritatea au ajuns asa din ... eroare! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
In cazul meu(sunt referent superior)am in fisa postului atributii comune cu seful de compartiment(inspector principal) dar si atribuii unice postului meu asa cum si el are atributii unice postului sau,El a fost suspendat temporar din functie (4 ani) cu ocazia numirii deconcentratelor,Postul este temporar vacant. Am pregatirea necesara sa execut si atributiile unice postului sau in acest moment execut in totalitate atributiile comune celor doua posturi ,dar volumul de munca nu poate fi executat in 8 ore .
Desi am aceeasi pregatire profesionala si diploma ca inspectorul principal ,lucrez ca referent pentru ca acest post a fost scos la concurs acum 7 ani , iar eu aveam nevoie de un loc de munca.Acum mi se spune ca intrucat am acceptat acest lucru se considera ca am renuntat la studiile superioare si chiar daca nu ar fi posturile blocate tot nu ma pot transfera macar temporara pe acest post
Banuiesc ca decizia pe care o vor emite va trebui sa aiba o baza lega .
Care ar fi aceasta?
Pe ce perioada se poate emite o astfel de decizie?
Trebuie sa fie specificata pe decizie si modalitatea de plata?
Ce se intampla daca refuz?
Deci nu va fi un cumul de functii ci de atributii remunerate la salariul corespunzator functiei inferioare!!!!???? .
Ce pot face ca sunt satula de munca patriotica!
De munca si lucrarile executate de mine se va servi cel care va fi angajat prin concurs pe postul de inspector temorar vacant , organizat atunci cand se vor debloca posturile , posibil peste sase luni sau mai mult ,concurs la care mi s-a spus ca nu am voie sa particip !.
Ce pot sa fac ?




........Nu credeti ca este mai potrivita adresarea "superior ierarhic" decat "sef"? Eu, una, am oroare de adresarea "sefule" pentru ca majoritatea au ajuns asa din ... eroare! :)...


Da asa este mai potrivita aceasta adresare!
:D

=D> Daca suntem de aceeasi parere in privinta modului de adresare, aveti toate aplauzele mele!

Sa revin la ultimele dvs. intrebari.
Decizia care va fi emisa (ea trebuia sa existe pana acum!) va avea caracterul unei dispozitii a actualului director. Singurul temei legal este art. 45, alin. (1) din Legea nr. 188/1999, discutabil si acesta, intrucat presupune ca ati acceptat deja atributii delegate printr-un act administrativ.

Chiar daca aveti in fisa postului atributii comune cu cele ale sefului de serviciu, repet, nu puteti fi obligata sa preluati atributiile de coordonare a serviciului si responsabilitatile aferente.
Singura modalitate legala de exercitare cu caracter temporar a unei functii de conducere este reglementata prin art. 92 din Legea nr. 188/1999.

O astfel de decizie nu este emisa pe o durata determinata si in cuprinsul ei nu este specificata modalitatea de retribuire. Da, nu va fi un cumul de functii, ci un cumul de atributii remunerate la nivelul functiei de executie. Puteti beneficia de prevederile art. 10 din O.G. nr. 6/2007.

Daca refuzati nu se poate intampla nimic. Si puteti gasi un milion de motive sa refuzati, incepand cu faptul ca numirea intr-o functie de conducere se face conform Legii nr. 188/1999.

Multa bafta! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc pt. raspuns si pt. urare .
Inca nu stiu care este baza legala de emitere a deciziei, dar azi am fost informata ca dispozitia va suna cam asa
...incepand cu data de azi...
(eu am o luna de cand efectuez toate lucrarile din compartiment,chestia e ca nu pot tine pasul cu volumul de lucru) ...veti preluasi atributiile functiei de inspector...va veti pastra salariul avut ,ca si pana acum,... si pt activitatea prestata...
(nu mai retin exact formularea "ierarhului superior" care imi aducea la cunostiinta acestea)
....vi se atribuie salariul de merit.
Ce parere aveti?


Datorita volumului mare de munca ,care nu poate fi facut cu nici un chip in 8 ore , voi ramane in urma cu lucrarile ,vor
fi nemultumiri. , ce nota voi primi la evaluare?

Conf. Legii 188/1999
Art. 77

(2) Constituie abateri disciplinare urmatoarele fapte:

a) intarzierea sistematica in efectuarea lucrarilor;
b) neglijenta repetata in rezolvarea lucrarilor;
i) refuzul de a indeplini atributiile de serviciu;
j) incalcarea prevederilor legale referitoare la indatoriri, incompatibilitati, conflicte de interese si interdictii stabilite prin lege pentru functionarii publici;
k) alte fapte prevazute ca abateri disciplinare in actele normative din domeniul functiei publice si functionarilor publici.

(3) Sanctiunile disciplinare sunt:
a) mustrare scrisa;
b) diminuarea drepturilor salariale cu 5�20% pe o perioada de pana la 3 luni;
c) suspendarea dreptului de avansare in gradele de salarizare sau, dupa caz, de promovare in functia publica pe o perioada de la 1 la 3 ani;

#-o
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2009
Anna63, utilizator

Alte discuții în legătură

Delegare atributii fp alexandru andra alexandru andra Unui FP trebuie sa i se intocmeasca decizie de delegare unor atributii ale unui curier(personal contractual). Oare nu intram in incompatibilitate cf. Legii ... (vezi toată discuția)
Promovare pe functie publica de conducere marina.marina67 marina.marina67 Sunt functionar public clasa I din anul 2005,indeplinesc toate conditiile privind promovarea in functia publica de secretar comuna,am acordul ... (vezi toată discuția)
Salariul unei persoane care exercita cu caracter temporar o functie publica de conducere viorina67 viorina67 Un functionar public din cadrul unei Primarii municipale ,inspector as. 1 care pana in dec .2011 a avut salariul de incadrare 976 lei, a dat examen pentru ... (vezi toată discuția)