Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Recalificările fiscale - riscuri pentru companii. Lectori: EY România. Marți, 19 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz angajator eliberare adeverinta de salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz angajator eliberare adeverinta de salariat

Salariat sa imbolnavit angajaorul refuza eliberare adeverinta salariat necesara primirii concediului medical.Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: Palade gheorghe alexandru , utilizator 10:17, 29 Aprilie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sesizati ITM-ul, angajatorul va incalca un drept reglementat, fapta lui este sanctionabila.
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

2. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Si in cat interval este obligat sa iti eliberere aceasta adeverinta?
Potrivit art.8 alin.3 lit.b din HG nr.500/2011,la solicitarea scrisa a salariatului angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia, copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Am inteles problema este ca boala nu vine cand la comanda aceasta persoana depus cerere pentru adeverinta joi iar vineri cand a cerut-o ca sa isi ia concediu medical nu i-a fost data probabil ca acestia se prevaleaza de aceste reglementari ambigue .

Sa vedem ce va face ca e practic prins intre ciocan si nicovala caci pedeoparte medicul nu ii poat da concediu medical fara adeverinta aceasta pe de alta parte angajatorul refuza sa io elibereze profintand de aceasta reglementare care permite eliberarea ei si peste 15 zile.

Alte discuții în legătură

Eliberari adeverinte pdmg pdmg In cat timp este obligat angajatorul sa elibereze o adeverinta in care sa ateste cate zile de concediu am avut in ultimele 12 luni? (vezi toată discuția)
Eliberare adeverinta fost angajat lilly11a lilly11a Buna va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: - un fost angajat, al carui contract s-a incheiat in urma cu 2 sapt, solicita o adeverinta pentru medic si ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza eliberarea adeverintei de salariat CameliaTeodora CameliaTeodora Cum ar trebui sa procedez in cazul in care fostul angajator refuza eliberarea unei adeverinte din care sa reiasa vechimea in munca, chiar in conditiile ... (vezi toată discuția)