avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajatorul refuza eliberarea adeverintei de salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajatorul refuza eliberarea adeverintei de salariat

Cum ar trebui sa procedez in cazul in care fostul angajator refuza eliberarea unei adeverinte din care sa reiasa vechimea in munca, chiar in conditiile existentei unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Mentionez faptul ca am depus deja sesizare catre ITM. Conform HG 500/2011 angajatorul risca doar o amenda iar eu raman tot fara adeverinta? Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:12, 21 Noiembrie 2016
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Daca un angajator accepta sa plateasca amenda decat sa va elibereze adeverinta, atunci dati-l in judecata.
In urma procesului, exista o hotarare definitiva si irevocabila pe care managerul societatii refuza sa o respecte. Care ar fi urmatorul pas pentru a intra in posesia adeverintei? Va multumesc anticipat.
Daca nu executa hotararea de bunavoie :
- puteti depune plangere penala
- puteti apela la un executor.
ITM-ul nu are posibilitatea de a solutiona aceasta problema?
ITM-ul il poate amenda , dar nu-l poate obliga.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta de munca valyk06 valyk06 buna ziua! daca am solicitat telefonic si mail personalul de la o firma de plasare forta de munca in strainatate si activa,care nu este in orasul meu pentru o ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta vechime didi24 didi24 Buna ziua , sotului meu fostul patron refuza sa-i elibereze adeverinta de vechime, a fost o firma de contructii si nu are secretariat sau ceva ca sa poata face ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta vechime de catre angajator lucretia_constantin lucretia_constantin un angajator refuza inregistrarea cerereii de eliberare si eliberarea adeverintei de vechime . Ce pot face in acest caz ?(am avut un contract pe perioada ... (vezi toată discuția)