avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Decizie de impunere anuala pentru plata cass
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Decizie de impunere anuala pentru plata cass

In anul 2012 am avut venit in valoare de 252 lei. Prin decizia de impunere 630 trebuie sa platesc pentru un venit de 8400 de lei, adica 468 de lei ? De ce acestea se intimpla retroactiv? Este corect sa avem legi cu aplicare retroactiva? Cum poate cineva intr-o tara democrata sa fie obligat sa plateasc impozit mai mare decit venitul? Oare bataia de joc a handicapatilor numiti in diverse functii din guvern nu poate fi stavilita? Cit or sa mai dureze aceste abuzuri neconstitutionale? Unde ma pot adresa pentru solutionarea acestei decizii aberante?
Cel mai recent răspuns: ko_ny , utilizator 23:35, 9 Mai 2015
Pentru 2012 vezi art296^27. Aplicarea nu este retroactiva ,se respecta perioada imprescriptibila. Este nedrep dar este legal.
Daca este contributie, trebuie sa existe si un contract intre parti, daca este impozit, cum se poate impozita un venit cu dublul sumei? In 2012 nu am benficiat de servicii medicale ca si asigurat.De ce dupa 3 ani trebuie sa platesc ceva ce nu am cerut, nu am primit, si nici macar nu am obtinut venitul la care se calculeaza?
Asa este ,ai dreptate contributia este definita ca participare la o cheltuiala comuna.
Normal ar trebui sa se numeasca "impozit sanatate " intrucat are caracterul unei prelevari fara prestatie in situatia ta (si a mea).
Problema a fost dezbatuta inclusiv la CCR iar drepatea a fost atribuita CNASS.
La fel si quantumul.
Stiu ca acest quantum, de minim salariul pe economie, se rafera la o luna nu la intreg anul. Ce articol spune ca daca ai obtinut venituri o luna pe an trebuie sa platesti pe un an intreg? Nici macar atunci cind platesti benevol, fara sa inregistrezi venituri, asigurarea de sanatate, nu esti obligat sa o platesti pe un an.
Din ce sursa ai obtinut acel venit ?
Intreb asta pentru ca in general veniturile se inregistreaza anual ( dobanzi ,dividende etc) si nu lunar.
Deci daca ai obtinut o dobanda sa zicem in luna 03-2012 banca o raporteaza prin declaratia informativa in anul urmator,2013 ca venit anual fara sa specifice luna obtinerii.
Apoi ANAF imparte venitul "anual" la 12 si gata venitul lunar pentru care trebuie sa platesti contributia lunara raportata la venitul minim brut ,lunar.
Oricum pentru 2012 au functionat doua legi : L.95/2006 care la art 259 reglementa situatia in care in decursul unui an existau perioade cu venituri si fara venituri aplicabila pana la 30-06-2012 si codul fiscal art.296 ^21-296^32 aplicabil de la 01-07-2012.

Alte discuții în legătură

Decizie de impunere anuala anaf vasi_patrusel vasi_patrusel De cateva zile, mama mea a primit prin posta, de la ANAF \\"Decizia de impunere anuala pentru plata CASS\\", conform careia trebuie sa plateasca 468 ... (vezi toată discuția)
Anaf ne taxeaza rodidan rodidan Plecata din tara de 10 ani iar acum pentru o dobanda bancara de 384 lei mi se cere CAS de 468.Cum sa mai ramai in tara cand tara isi bate joc de tine,nu ai ... (vezi toată discuția)
Plata contribuţie de asigurări sociale de sănătate Costi_Chivulescu Costi_Chivulescu Bună ziua Pe data de 08.01.2015 am primit prin poştă din partea ANAF o Decizie de Impunere Anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de ... (vezi toată discuția)