avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere revizuire cauza penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere revizuire cauza penala

Se poate solicita revizuirea unei hotărâri judecătorești definitive pronunțată în camera preliminară dacă s-au descoperit lucruri neștiute și acte care pot schimba situația?
O cunostinta mi-a zis ca nu se poate, dar citind art. 453 C.p.p., acest articol spune ca:

(1) Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:

a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate în cauză

Precizez ca, la cercetările efectuate de catre procurori, nu am avut o dovada a ceea ce am sustinut eu, iar judecatorul mi-a respins plangerea ca nefondata. După o perioada de timp, după mai multe cautari, am gasit dovada (actul) care va contrazice proba (actul) al procurorului.
Acest act cautat si gasit, il pot depune la instanta unde s-a pronuntat hotararea definitiva data in camera preliminara, care dovedeste netemeinicia hotărârii pronunţate în cauză?

In felul acesta, se pot indrepta lucrurile prin cererea de revizuire a hotărarii definitive data in camera preliminara?
Cel mai recent răspuns: _Alin_ , utilizator 05:48, 4 Mai 2015
Cererea de revizuire se depune la parchet, nu la instanta.

Puteti incerca o cerere de revizuire la care sa atasati documentele/actele gasite ulterior.
La Parchet???

Nu stiu daca va functiona, pentru ca in plangere am solicitat procurorului sa se adreseze catre institutia X si sa solicite de acolo actul solicitat de mine insumi pentru a demonstra si dovedi ca alta a fost cauza. Procurorul m-a evitat, nu s-a adresat catre institutia X cu o cerere de a pune la indemana documentul solicitat. Am facut plangere la instanta, la camera preliminara, i-am scris in note la judecator, ca procurorul nu a luat in seama cererea mea cu privire la solicitarea actului de la institutia X, asa ca i-am cerut la judecator sa se adreseze la institutia X, sa solicite actul care e o dovada contradictorie. Judecatorul mi-a respins plangerea ca find nefondata.

Este posibil asa ceva, sa fiu ignorat atat de procuror si judecator? Eu m-am adresat institutiei X cu rugamintea sa imi elibereze actul solicitat, dar institutia X mi-a comunicat ca nu poate sa imi elibereze actul respectiv, doar organelor abilitate.

Actul pe care l-am gasit ca dovada, este o copie a unui alt act mai puternic care se afla la institutia X, dar nu inteleg de ce procurorul si judecatorul mi-a respins plangerea cu proba indicata spre administrare. De ce autoritatile judiciare poarta ochelari de cal, uitandu-se doar intr-un act, si nu vor sa se uita si in actul solicitat de mine? Nu se poate considera ca procurorul savarseste o infractiune penala, pentru refuzul sau nejustificat de a cere actul de la institutia X pentru a se cerceta de a afla adevarul?

Si revin cu intrebarea: Sa depun cererea de revizuire la instanta a carui judecator de camera preliminara mi-a respins plangerea ca nefondata, ca apoi acest judecator sa infirmeze solutia data anterior ca definitiva si sa retrimita cauza spre recercetare la parchet sau sa depun cererea de revizuire la parchet?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2015
_Alin_, utilizator
Revizuirea
Art. 458

Instanţa competentă

Competentă să judece cererea de revizuire este instanţa care a judecat cauza în prima instanţă.


... dar, la dvs. inca nu s-a judecat nimic... practic in urma rezolutiei de clasare ati formulat plangere impotriva acestei rezolutii, la judecatorul de camera preliminara, care de fapt nu a judecat faptele pe fond ci doar temeiurile legale pentru inceperea urmarii penale sau clasarea acesteia.

Din ceea ce spuneti, eu inteleg ca nu ati trecut de camera preliminara.
Este inadmisibila revizuirea in cazul incheierii pronuntate de judecatorului de camera preliminara(art.341 alin.6 lit.a in cazul dvs).
Revizuirea priveste numai hotararile definitive prin care s-a solutionat fondul cauzei.
Mai mult, chiar daca raportat la dispozitiile fostului C.P.P. in aceasta chestiune s-a pronuntat si ICCJ intr-un recurs in interesul legii, prin Decizia nr. XVII/19.03.2007, Inalta Curte a statuat ca cererea de revizuire indreptata impotriva unei hotarari judecatoresti definitive pronuntata in temeiul art. 278 ind. 1 alin 8 lit. a, b Cod procedura penala, este inadmisibila.
Car3men a scris:


Din ceea ce spuneti, eu inteleg ca nu ati trecut de camera preliminara.



Da, nu am trecut de camera preliminara, pentru ca mi s-a respins plangerea ca nefondata, asta datorita ca s-a luat in considerare actul acceptat de procuror, fara sa mi se ia in considerare si actul propus de mine ca o dovada contradictorie.

Ori art. 81 lit b,c, coroborat cu art. 97 alin 1,2 si art 100 alin 1,2 (toate din CPP), nu mai este obligatoriu a se respecta?
Am solicitat atat procurorului si judecatorului sa ia in considerare si actul pe care i-am rugat sa il solicite de la institutia X, insa acestia nu au luat in seama solicitarea mea.
De ce? Care ar fi motivul? Ori art. 5 CPP nu se mai respecta?

In aceasta situatie, ce sa fac si cui mai ma pot adresa? Oare ce se afla, sau cine se afla in spatele acestor abuzuri de necercetare de catre procuror si judecator?

Alte discuții în legătură

De cand se poate ataca cu apel sau recurs? danaa1 danaa1 Pentru a ataca o solutie a unui judecator, atac in apel sau recurs, e nevoie de 10 zile. Dar acest termen de 10 zile, de cand incepe? Sa presupunem ca in ... (vezi toată discuția)
Calea de atac impotriva unei decizii penale. _Alin_ _Alin_ Instanta Tribunalului a emis o hotarare numind-o ,,Sentință'' Impotriva acestei sentinte penale, am declarat ,,Apel'' conform art. 408 CPP. Apelul a fost ... (vezi toată discuția)
Camera preliminara- cum se ataca o hotarare definitiva? danielbaran danielbaran cum atac o decizie definitiva a judecatorului camerei preliminare prin care reapinge plangerea impotriva ordonantei procurorului de neincepere a urmaririi ... (vezi toată discuția)