avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren pe un nume si casa pe alt nume
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren pe un nume si casa pe alt nume

casa are autorizatie de constructie pe numele tatalui si terenul este trecut in titlul de proprietate al bunicului decedat dupa mama,mentionez ca la acest titlu nu este dezbatuta mostenirea (casa e pe un nume x si terenul pe nume y),intrebarea mea este daca tata are autorizatie numai pe casa poate face acte vreunui copil numai pe casa?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 12:11, 1 Mai 2015
DA, poate vinde (sau alt act de dispozitie) casa, adica doar casa.
Cu privire la construcție- trebuie stabilit faptul că tatăl a fost proprietarul construcției.Nu este suficientă doar AC deoarece aceasta nu înlocuiește titlul de proprietate, având în vedere faptul că AC se eliberează doar titularului unui drept real dovedit cu act de proprietate. Are construcția certificat fiscal (se plătesc taxe și impozite locale pentru casă)?Cine are la ora actuală posesia casei? Prin urmare trebuie făcută dovada că tatăl este proprietarul construcției. și mai apoi o poate vinde.
Faptul că a construit pe un teren (chiar dacă este al părinților) -se pune problema constatării unui drept de superficie- adică existența a 2 drepturi-aceea a proprietarului asupra terenului (care era bunicul la data construcției) și a proprietarului construcției(acesta fiind tatăl). Acest drept de construire pe terenul altuia (chiar dacă este părintele)trebuie formulat în mod cert, neechivoc prin act autentic sau se poate dobândi prin uzucapiune.
Prin urmare , răspunsul la întrebare nu este chiar așa de simplu, implicând o acțiune în instanță mai complicată care ar avea mai multe capete de cerere . Abia după aceea se poate rezolva vânzarea către fiu.
pe constructie se platesc impozite si taxe locale ,acest teren pe care este constructia mai are si alti mostenitori dupa bunici ,adica fratele, sora si nepotii mamei
Revin la ceeace am scris anterior- deoarece și construcția poate fi cerută și de ceilalți moștenitori ai terenului, (terenul fiind dreptul principal) trebuie să obțineți în instanță(sau dacă restul de moștenitori recunosc prin înscris autentic faptul că aparține construcția tatălui d-voastră)că aveți drept de proprietate al construcției. (căutați chitanțe de materiale, eventuali martori)
crynaku a scris:
pe constructie se platesc impozite si taxe locale

Pe numele cui?

Alte discuții în legătură

Preluare teren legea 58/1974 Daniil33 Daniil33 Buna ziua! In calitate de mostenitor al tatalui meu ma aflu intr-o situatie destul de incurcata si v-as ramane recunoscator pentru un raspuns corect. Pe o ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa si teren nicolae28 nicolae28 Buna ,am o nelamurire in ceea ce priveste intabularea. Am un teren cu casa si gradina,unde stau bunici , parinti , acest teren nu este intabulat dar dosed ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, tatal meu (decedat in 2013) a construit o casa in ... km km Reconstituire drept proprietate teren. Buna ziua, Tatal meu (decedat in 2013) a construit o casa in 1946, cu autorizatie de construire, pe un teren dat de ... (vezi toată discuția)