avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Garantie pentru bunuri in custodie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Garantie pentru bunuri in custodie

Buna ziua,
Lucrez de circa 1 an la o societate ca reprezentant zonal de vanzari (activitate remote, nu la sediul firmei), iar in momentul anagajarii mi s-a spus ca exista un contract de garantie pentru gestiune. La momentul respectiv am considerat normal acest tip de contract, avand in vedere faptul ca voi avea facturier si chitantier, marfa in gestiune, incasari etc. Ulterior am constatat ca acest contract se refera de fapt la garantie pentru bunurile aflate in custodie ca mijloace de productie, respectiv masina, laptop, telefon si nu este vorba de marfa in gestiune si acte.
As vrea sa stiu daca este legal acest tip de contract, mai ales ca de curand angajatorul si-a exprimat intentia de a modifica acest contract, iar in noul contract sunt unele clauze cel putin neclare (poate chiar abuzive).
Multumesc.
PS: Sper ca m-am exprimat suficient de clar. Stimati colegi de forum, va rog sa-mi spuneti daca mai este nevoie de alte detalii (eventual pot publica si contractul respectiv, evident fara preambul si alte referiri la persoane).
Cel mai recent răspuns: enouti , utilizator 15:01, 1 Mai 2015
De regula se opresc garantii pentru gestiune de produse.
Nu vad rostul unui astfel de contract atata timp cat angajatorul are posibilitatea data de codul muncii de a angaja raspunderea patrimoniala a angajatului daca acesta ii produce pagube din vina si in legatura cu munca lui.
In ce conditii va retine garantia si pentru ce anume? Pentru utilizarea necorespunzatoare a celor mentionate sau ptr defectarea lor?
Daca plecati se prevede restituirea garantiei plus dobanda de care ati fi beneficiat in cazul depunerii intr-un depozit la o banca?
Am incercat sa atasez documentul, dar nu am reusit (nu am inteles cum sau nu este posibil acest lucru).
Garantia se constituie: "Pentru garantarea indeplinirii corespunzatoare a atributiilor de serviciu ale salariatului custode, in legatura cu utilizarea bunurilor predate / primite in custodie, salariatul custode se obliga sa constituie, la dispozitia angajatorului proprietar, o garantie in numerar, in valoare de..."
Problemele pe care le vad eu sunt urmatoarele:
* Valoarea bunurilor - in contract bunurile sunt trecute cu valoare de inventar. Nu se tine cont de uzura/valoarea reala actuala a bunurilor ex: Dacia pick-up cu o vechime de 5 ani si 150000 Km este trecuta cu valoarea de 41000 lei aprox.
* Desi la obligatiile proprietarului este precizat ca acesta suporta reparatii, intretinere, reparatii legate de uzura normala, taxe etc, la obligatiile custodelui este scris, citez: "Sa intretina, sa conserve, sa utilizeze si sa raspunda patrimonial pentru bunurile primite in custodie, ca un bun proprietar, numai in vederea indeplinirii atributiilor de serviciu, in interesul ecxlusiv al angajatorului"
* Suma constituita ca garantie este virata intr-un cont deschis pe numele meu (angajat/custode), asupra caruia "se instituie un drept de ipoteca mobitiara". "lpoteca mobiliara constituita se stinge prin executarea / stingerea obligatiilor princrpale si accesorii asumate prin prezentul contract de catre angajatul custode, prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege.lpoteca a fost constiiuita potrivit dispozitiilor aft.2387 -2478 din noul Cod civil." - consider ca nu este suficient de clar precizat in ce conditii se ridica aceasta ipoteca. De ex la predarea masinii, angajatorul nu ar putea face o revizie completa a masinii, iar costul acesteia sa mi-l impute considerand ca defectiunile au survenit in urma utilizarii necorespunzatoare a acesteia?
* Exista si alti angajati care au masini in custodie, iar acestia nu au astfel de contracte
Cam acestea ar fi neclaritatile referitoare la acest contract.
Multumesc.
Nu se pot atasa fisiere pe forum, in schimb se pot incarca pe alte site-uri care le gazduiesc gratuit si se posteaza doar link-ul (de ex. post image [ link extern ] /).

Daca sunt si alti angajati care au masini in custodie si nu au astfel de contracte atunci angajatorul incalca prevederile codului muncii privind egalitatea intre angajati.

Art. 5-cod muncii
(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.

Art. 39
(1) Salariatul are, în principal, următoarele drepturi:
d) dreptul la egalitate de şanse şi de tratament;
Art. 40
(2) Angajatorului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
c) să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;

Cand ati primit masina in custodie s-a facut vreo diagnosticare a starii tehnice la care sa fi participat personal?
Atata timp cat nu se precizeaza ce se intelege prin "intretinere, conservare" si modalitatea de constatare a starii tehnice la predare se poate ajunge si la unele concluzii privind neintretinerea corespunzatoare a masinii si retinerea garantiei.

Asa cum spuneam, angajatul raspunde patrimonial pentru pagubele produse angajatorului si fara existenta unui contract de custodie.

Art. 254-cod muncii
(1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor
Ok, am retinut ideea referitoare la share-uirea documentelor, dar consider ca nu mai este cazul sa-l public. Prin raspunsurile date mi-ati clarificat nelamuririle legate de acest contract.
Felul in care este redactat contractul poate genera abuzuri si asta este lucrul care ma nemultumeste.
Multumesc foarte mult pentru raspunsul duneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie materiala oprita pentru efectuarea preavizului de demisie ioana_bucuresi ioana_bucuresi Buna seara! M-ar interesa in ce conditii care respecta codul Muncii, pot opri o garantie materiala unui angajat ca sa-si efectueze preavizul inainte de ... (vezi toată discuția)
Imputare paguba inventar JOHNNY03 JOHNNY03 buna ziua , am o problema cu firma unde am lucrat anterior si anume : 1. functia mea era de gestionar la un depozit de piese , aveam in subordine ... (vezi toată discuția)
O societate comerciala este obligata sa retina garantii gestionarului? ... liliana.munteanu liliana.munteanu O societate comerciala este obligata sa retina garantii gestionarului? Ce sanctiuni exista daca societatea nu doreste sa retina aceste garantii angajatului cu ... (vezi toată discuția)