avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Retragerea marturiei mincinoase in proces civil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Retragerea marturiei mincinoase in proces civil

Este posibila retragerea marturiei data in cazul unui proces civil? Care este procedura si in baza carui articol din Codul civil sau Codul de procedura civila se poate solicita acest lucru?
Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2015
iuliandum, utilizator
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 16:57, 4 Mai 2015
Martorul trebuie să nu aibă nici un interes în litigiul respectiv, martorul trebuie să relateze faptele pe care le-a cunoscut personal-a fost de față când s-a încheiat înțelegerea-. Martorul trebuie să relateze ceeace știe, cunoaște prin propriile simțuri nu din auzite, din opinia celorlalți, d-voastră aveți dreptul de a pune întrebări martorului. Judecătorul compară depozițiile martorilor și le poate respinge pe cele care nu sunt concludente sau contrarii.
Aveți tot dreptul să procedați la infirmarea unei declarații dacă aceasta vi se pare că este mincinoasă chiar în fața instanței.
Si totusi, inca nu a raspuns nimeni intrebarii initiale: Este posibila retragerea marturiei data in cazul unui proces civil? Care este procedura si in baza carui articol din Codul civil sau Codul de procedura civila se poate solicita acest lucru?


In art. 273 (3) NCP se spune ca: Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia [...] în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.
În procesul civil nu există această situație deoarece prin art. 325NCPC se arată că dacă există bănuiala de mărturie mincinoasă instanța va încheia p.v și va sesiza organul de urmărire penală competent.
O dată declanșată urmărirea , martorul mincinos poate să-și retragă mărturia urmând prev. art.273NCP
In situatia in care nu instanta ci eu inaintez plingere penala pentru marturie mincinoasa, invinuitul mai isi poate retrage marturia pentru a scapa de sanctiunea penala?
Infracțiunea de mărturie mincinoasă -fapta se consumă în momentul în care s-au făcut afirmațiile mincinoase indiferent dacă instanța a înlăturat din ansamblul probator administrat. neavând relevanță dacă au influențat sau nu soluția.
Mărturia mincinoasă se dovedește prin raportare la celelalte probe administrate, care pot fi atestate doar de instanță. Fiecare putem spune-eu am dreptate, tu minți dar instanța are puterea de a discerne adevărul prin urmare de aceea este prevăzut în art.325CPC -bănuiala- și mai apoi cercetarea penală

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se pedepsete marturia mincinoasa conform art 273 ncp? fanusteff fanusteff buna dimi am fost implicat intr-un proces pt ordin de protectie care a fost respins ca fiind nefondat soacra a fost citata ca martor si a facut ... (vezi toată discuția)
Divorț cu reclamant și martori mincinoși. pot să le fac plângere penală? Daboa12 Daboa12 Daca la un divorț matori mint cât și reclamantul am dovezi care să demonstreze acest lucru pot fi acuzați pentru mărturie mincinoasă? (vezi toată discuția)