avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nedumerire : PFA sau altceva....
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nedumerire : PFA sau altceva....

Momentan lucrez la bugetar cu norma intreaga. In timpul liber merg ocazional la nunti, ca instrumentist suflator sau mai predau ore de muzica si instrument celor interesati de muzica instrumentala. Sunt absolvent al Facultatii de muzica cu licenta si am si 4 diplome de absolvire a Sc. de Arta populara pe diferite instrumente de suflat.

PRIMA INTREBARE :
Ce forma juridica trebuie sa infiintez pentru ca sa-mi fie considerata profesie ( pe langa profesia actuala )si sa pot plati acele taxe care-mi confera dreptul de-a fi considerata vechime in munca, cumulata cu anii lucrati in momentul actual la bugetar ? Adica vreau sa stiu daca se poate aduna anii...si nu doar sa mi se considere ca am platit IN PLUS pe a doua sursa de venit. In ce conditii voi primi o pensie mai mare...si daca vor creste sau nu nr. de ani considerati lucrati (stagiu contributiv la pensie)

A 2-A INTREBARE :
In ce conditii pot fi incadrat la grupa I-a de munca (conditii speciale) conform ANEXEI 4 din Legea pensiilor - Legea 263/2010 ([ link extern ] ?

A 3-a INTREBARE : Sunt nascut in 1972 si am varsta de 43 de ani impliniti. In momentul actual sunt incadrat la grupa a II-a de munca (conditii deosebite) lucrez de 24 de ani in aceasta grupa. Cu cat mi se va reduce varsta de iesit la pensie...avand in vedere ca voi iesi la pensie in anul 2032, conform legislatiei specifice angajatorului (MApN) ? Si daca voi putea fi incadrat la grupa I a de munca ... angajatorul (sau legea) va tine cont (sau imi va da dreptul) sa mi se reduca varsta de pensionare conform gr. I-a ? Multumesc...
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2015
Florin_IT, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:39, 3 Mai 2015
1. Vechimea in munca este data de munca prestata in baza unui contract individual de munca.

art.16 C.mun.
.....
(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Puteti infiinta un SRL cu asociat unic la care sa aveti si calitatea de salariat.

2. Pentru perioada de 24 de ani cat ati lucrat in conditii deosebite de munca , beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 5 ani si 6 luni.
Florin_IT a scris:
...Adica vreau sa stiu daca se poate aduna anii...si nu doar sa mi se considere ca am platit IN PLUS pe a doua sursa de venit. In ce conditii voi primi o pensie mai mare...si daca vor creste sau nu nr. de ani considerati lucrati (stagiu contributiv la pensie)

1. Perioadele de stagiu de cotizare realizate la doua locuri de munca concomitente nu se cumuleaza.

2. Va ajuta numai la un punctaj mai mare la pensie.
Florin_IT a scris:

....

A 2-A INTREBARE :
In ce conditii pot fi incadrat la grupa I-a de munca (conditii speciale) conform ANEXEI 4 din Legea pensiilor - Legea 263/2010 ([ link extern ] ?
...


1. Link-ul pus de dvs nu functioneaza.

2. Art.30 din Legea 263/2010
(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:

a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;
d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;
e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3;
f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4.
(2) Periodic, din 2 in 2 ani, locurile de munca in conditii speciale prevazute la alin. (1) lit. e) sunt supuse procedurii de reevaluare a incadrarii in conditii speciale.
(3) Procedura de reevaluare prevazuta la alin. (2) se stabileste prin hotarare a Guvernului, elaborata in termen de 9 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(4) Este asimilata stagiului de cotizare in conditii speciale de munca, prevazut la alin. (1) lit. b), perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupele I si II de munca si care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt incadrate in conditii speciale de munca.
(5) Constituie stagiu de cotizare realizat in conditii speciale de munca si perioadele in care un asigurat care isi desfasoara activitatea in conditii speciale de munca se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca si/sau in concediu de odihna, daca cel putin in ziua premergatoare concediului a lucrat in locuri de munca incadrate in astfel de conditii de munca.

Prin urmare, daca va desfasurati activitatea artistica ca instrumentist la instrumente de suflat, atunci aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare in situatia in care ati realizat stagii de cotizare in conditii speciale de munca.
Link : [ link extern ]

Asta trebuia sa afiseze linkul pus mai sus :


ANEXA Nr. 4

LISTA

cuprinzând profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale
1. Balerin

2. Dansator

3. Acrobat

4. Jongler

5. Clovn

6. Călăreţ de circ

7. Dresor de animale sălbatice

8. Solist vocal de operă şi de operetă

9. Instrumentist la instrumente de suflat

10. Cascador
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2015
Florin_IT, utilizator
Asadar, daca va desfasurati activitatea artistica ca instrumentist la instrumente de suflat, atunci aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare in situatia in care ati realizat stagii de cotizare in conditii speciale de munca.

Alte discuții în legătură

Varsta standard de pensionare narcisa_salbatica narcisa_salbatica Sotul meu este artist instrumentist incadrat la grupa I-a de munca (instrumente de suflat), as dori sa stiu care este in prezent limita de varsta pentru ... (vezi toată discuția)
Despre pensie conditii speciale narcisa_salbatica narcisa_salbatica Buna seara! Pentru ca nu am reusit sa tin pasul cu nenumaratele schimbari aduse legii pensiilor in ultimii ani, rog specialistii in domeniu prezenti pe acest ... (vezi toată discuția)
Propunere legislativa cu privire la profesorii instrumentisti lili cristescu lili cristescu Buna ziua ! As dori sa fac o propunere pentru a fi legiferata , deloc ilegala, cu motivatie ! Un artist instrumentist, instrumente de suflat, absolvent de ... (vezi toată discuția)