avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acordare custodie de buna credinta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acordare custodie de buna credinta

Buna seara.
Ce se intampla si cum se procedeaza cand o mama(necasatorita cu celalalt parinte) vrea sa acorde custodia minorului tatalui acestuia?
Care sunt pasii de urmat si ce implica asta pt mama? .Va multumesc anticipat.
Vreti sa locuiasca la tata sau ce anume doriti, sa nu mai exercitati autoritatea parinteasca ?
vreau sa continui sa am grija de el.
Dar in acte vreau ca tatal copilului sa aibe custodia
Buna ziua. In acte veti avea impreuna cu tatal custodia copilului, adica veti exercita in comun autoritatea parinteasca. Mai ramane sa stabiliti domiciliul copilului, programul de relatii personale al parintelui nerezident, modalitatea de contributie a parintelui nerezident la cheltuielile de crestere, ingrijire si educare ale copilului, etc. Exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv de catre unul dintre parinti (custodia unica) este decisa de catre instanta pe baza unor motive intemeiate si probate. Pentru parintele ne-custodian singura diferenta intre custodie comuna si custodie unica este faptul ca in prima situatie parintele care doreste sa iasa din tara cu copilul are nevoie de acordul celuilalt parinte, iar in a doua situatie, acest acord nu mai este necesar. In rest sunt aceleasi drepturi si obligatii.
Inteleg ca practic, pt a avea custodie unica, trebuie sa ajungem in instanta si sa fie probe conludente pt ca sa fie acordata custodia unica?!!
Da.

Articolul 398 Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte. (1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Alte discuții în legătură

Incredintare tutela minor Stache Stache Care este sansa incredintarii custodiei copilului minor (obtinerii statutului de \\"parinte custodian\\")de catre instanta, nascut in urma unei relatii de ... (vezi toată discuția)
Custodie Larisa iosiv Larisa iosiv Am un copil de 5 ani in custodie comuna domiciliu la mine(mama), fara program stabilit de vizite...tatal nu a venit sa vada copilul de 2ani jumatate, si nu a ... (vezi toată discuția)
Dreptul de calatorie minor camelia luminita camelia luminita In urma lipsei acordului unuia dintre parinti ,ca fiul sau minor sa calatoreasca in afara tarii, am castigat in final,dreptul copilului de a calatori in ... (vezi toată discuția)