avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Decizie de impunere pentru CASS
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Decizie de impunere pentru CASS

Buna ziua. Am primit ( la fel ca multi altii) de la ANAF o decizie de impunere pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate prin care sunt obligata sa platesc suma de 468 lei pentru anul 2012 ,zic ei, ca as fi desfasurat activitati independente in acea perioada. Tin sa mentionez ca in anul 2012 eram studenta, nu aveam un loc de munca iar de activitati independente nici nu se pune problema. Vreau sa fac contestatie si va rog sa ma ajutati cum imi pot motiva contestatia? Motivarea de drept , ma intereseaza.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: gabrielaandrei , utilizator 19:14, 9 Mai 2015
Buna ziua.
Art. 213 din Legea nr. 95/2006 actualizata pana la data in 2014 , enumera persoanele care nu platesc asigurarile de sanatate.
Model de cerere de chemare in judecata gasiti pe internet.Depuneti cererea de chemare in judecata, in doua exemplare, la care veti anexa inscrisurile ( tot in doua exemplare, pe care veti scrie conform cu originalul + semnatura), la Tribunalul , Sectia Contencios Administrativ.Odata cu cererea trebuie sa platiti si taxa judiciara de timbru, conform cu OUG 80/2013.Va intemeiati cererea pe baza dispozitiilor art. 195 si urm din noul Cod de Procedura Civil, republicat in aprilie 2015, art... din Legea Contenciosului Administrativ din 2004 actualizat , cu modificarile si completarile ulterioare, pe art. 123 din Legea nr. 95 /2006 ( probabil sunt si alte art), coroborat cu art din OG 92/2003 Codul de procedura fiscala republicat, si Legea nr. 151/2003 Codul Fiscala ( vedeti ca tocmai a fost republicat sau modificat...).Ceerea o veti depune in termenul precizat in adresa de la ANAF. Altfel,a ti decazut de dreptul de a contesta obligatiile , si sunteti bun de plata.Fiti atenta ce solicitati.Cititi legea conteciosului administrativ ( formulati o cerere impotriva unui act administrativ de impunere ,emis de o institutie publica).
Multumesc mult.
Contestatia o pot depune doar la ANAF?
Nu as vrea sa ajung pana la instanta.
Uitati-va ce scrie in actul administrativ emis de ANAF.Daca scrie ca in 15/30 zile de la comunicare puteti contesta la instanta sau ANAF,asa procedati.Astfel ,veti fi decazuta din dreptul de a mai contesta titlul executoriu/sau actul administrativ emis de CASS /sau ce document au emis.De regula acestea pot fi contestate in instanta.Daca este titlul executori atunci efectuati contestatie la executare.Daca este un act administativ atunci , potrivit legii contegiosului adminsitrativ , trimiteti o plangere prealabila catre ANAF, si in cazul in care in 32(de regula daca otrimitei prin posta , va fi primita in doua zile,dar o puteti depune si personal cu nuamr de inregistrare la sediul ANAF) de zile de cand ati trimis plangerea nu raspund ,atunci va adresati instantei -obligatia de a face.Fiti foarte atenta ce fe de document ati primit.Prin comunicare , se intelege ziua( data) cand ati semnat de primire ( cand v-ati prezentat la OP si ati ridicat scrisoarea.Puteti solicita functionarei sa va aplice o stampila, sau sa va emita o adresa prin care sa se sublinieze data cand ati ridicat scrisoarea).De la acea data puteti numara 30 de zile.Nu se ia in calcul ziua de comunicare si ultima zi. Daca se specifica ca in 15 zile de la comunicare puteti sa va adresati instantei, aveti de fapt la dispozitie 17 zile. Astfel: daca scrisoarea ati ridicat-o pe data de 10 ale lunii in curs, atunci incepti sa numarati din data de 11 cele 15 zile , iar ultima zi va fi cea din data de 25 ale lunii in curs.Nu trebuie sa va fie frica de instanta sau de faptul ca nu puteti sustine singura cauza. Puteti solicita si un avocat din oficiu,prin cererea de ajutor judiciar. Dar aceasta nu inseamna ca veti si castiga. Fiti atenta ce act vi s-a transmis.Dacaeste un act emis de catre CASS, puteti solicita instantei anularea actului administrativ emis de CASS, iar daca titlul executoriu este emis in baza acelui act adminstrativ,solicitati contestatie la executare, intrucat titlul executoriu este emis in baza unui act adminstrativ care este anulat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare executare act administrativ fiscal Ovidiu Pop Ovidiu Pop buna ziua sunt in perioada unui control fiscal si astept din clipa in clipa sa mi se emita decizia de impunere prin care statul ma va obliga la o suma foarte ... (vezi toată discuția)
Implinirea prescriptiei dreptului de a solicita executarea silita sandry sandry Buna ziua. Vorim despre CASS (asigurari de sanatate) pentru anul 2005. ... (vezi toată discuția)
Formulare contestatie lovdreams lovdreams Cine poate sa-mi dea si mie un model de contestatie impotriva unei decizie de executare silita de le FISC sau sa-mi zica pe ce site as putea sa gasesc ? ... (vezi toată discuția)