avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Legea 70/2015
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Legea 70/2015

Buna ziua. Imi puteti spune ca in cazul Banciilor este aplicabil acesta plafoare. Deci daca Banca poate sa-i elibereze in numerar un credit de nevoi personale de 25.000 fara a fii plafonat de Legea 70/2015, - si daca Banca poate sa-i elibereze unui client persoana fizica suma de 25.000 ron , din contul de depozit al Pers. Jur.?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 00:01, 19 Iunie 2015
Plafoanele-limită nu se aplică pentru următoarele operaţiuni:

a) depunerea de numerar în conturile deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de Banca Naţională a României, inclusiv în automatele de încasări în numerar;

b) plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării, precum şi a cheltuielilor neprevăzute efectuate în acest sens;

c) plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor şi a altor obligaţii datorate bugetului general consolidat al statului;

d) retragerea de numerar din conturi deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de Banca Naţională a României pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal prevăzute de lege şi pentru alte operaţiuni de plăţi efectuate către persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la art. 4 alin. (4);

e) transferarea de sume prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii;

f) depunerea de numerar în automate ce funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede.

Extras din Legea nr. 70/2015 > CAPITOLUL I > Art. 5.
Multumesc dar tot nu inteleg Art.5 lit d. spune ca "pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal prevăzute de lege şi pentru alte operaţiuni de plăţi efectuate către persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la art. 4 alin. (4)"---deci n consecinta ridicare unui depotit de catre o Persoana fizica sau juridica (din contullui personal ) este sub incidenta acestei legi sau nu??? Numai pentru plata salsriilor este neplafonat???
art 1 alin (2)
Prevederile prezentului capitol nu se aplică Trezoreriei Statului, instituţiilor de credit, instituţiilor emitente de monedă electronică, instituţiilor care prestează servicii de plată, autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii, instituţiilor financiare nebancare şi entităţilor care efectuează operaţiuni de schimb valutar, definite potrivit legii, pentru operaţiunile specifice activităţii pentru care acestea au fost autorizate, precum şi operatorilor din domeniul jocurilor de noroc.
Acum chiar mai mult ma simt confuz. Intrebarea era simpla in cazul in care Eu ca persoana juridica sau Persona fizica am niste bani in cont la o Banca si ma duc sa mi se elibereze bani (mai mult decat 10.000) poate banca sa-mi elibereze soldul contului meu sau insasi banca este plafonata sa-mi puna la dispozitite numai 5000 sau 10000 lei intr-o zi/tranzactie.??
baloghjoe a scris:
Acum chiar mai mult ma simt confuz.

:tooth:

baloghjoe a scris:
Eu ca persoana juridica sau Persona fizica am niste bani in cont la o Banca si ma duc sa mi se elibereze bani (mai mult decat 10.000) poate banca sa-mi elibereze soldul contului meu sau insasi banca este plafonata sa-mi puna la dispozitite numai 5000 sau 10000 lei intr-o zi/tranzactie.??

Da se poate, asa interpreteaza majoritatea "doctrinarilor". Este adevarat, legea este prost scrisa, prost de tot, asa ca societatea noastra sunt si legile, insa din interpretarea art.1 (2), asa reiese, practic limitarea ar fi fost doar pentru cel care plateste (banca), insa prin exceptie, banca este scutita limitele de plafonare a numerarului, in plus retragerea banilor din cont, nu este o plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafonare plati baloghjoe baloghjoe Buna ziua, Doresc sa intreb in cazul in care o Banca elibereaza (plateste) in numerar un credit luat de catre o persoana fizica (cel care solicita creditul-ex ... (vezi toată discuția)
Plafonare plata baloghjoe baloghjoe Buna ziua, Doresc sa intreb in cazul in care o Banca elibereaza (plateste) in numerar un credit luat de catre o persoana fizica (cel care solicita creditul-ex ... (vezi toată discuția)
Legea 70/2015 iongheorghevasile iongheorghevasile In articolele 3 si 4 din legea 70/2015 se fac referiri la INCASARI…. Articolul 3 (1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua ... (vezi toată discuția)