avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Audierea martorilor in faza de urmarire penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Audierea martorilor in faza de urmarire penala

As dori sa stiu daca audierea martorilor in faza de urmarire penala este obligatorie a se face in prezenta inculpatului sau a reprezentantului acestuia, atita timp cit ei sint angajati ai inculpatului si pot avea repercursiuni prin spunerea adevarului.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters104229 , utilizator 01:23, 10 Mai 2010
In faza de urmarire penala audierea martorilor nu se face in prezenta inculpatului sau a reprezentantului acestuia. Este faza procesului penal cand se aduna dovezi si nu este faza contradictorie.
Martori trebuie sa spuna adevarul.....pt ca marturia mincinoasa se pedepseste.
Anterior Legii 356/2006, prin care s- a modificat CPP, a existat o reglementare la art. 172-"drepturile aparatorului" , conform careia , in cursul urmaririi penale, aparatorul invinuitului sau inculpatului avea dreptul de a asista la efectuarea oricarui act de urmarire penala, deci si la ascultarea martorilor.
Aceasta reglementare a fost abrogata prin actul normativ mentionat.
Urmarirea penala are caracter nepublic , asa incat , audierea martorilor nu se face in prezenta invinuitului /inculpatului tocmai pentru e exista o mai buna efectuare a actului justitiar si o administrare mai eficienta a mijloacelor de proba.
Se poate considera ca prezenta invinuitului/ inculpatului poate exercita o presiune inhibitiva asupra depozitiilor martorilor , iar acestea ar putea sa nu corespunda realitatii.
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc. Este vorba despre martori intervievati in anul 2005, cind inca nu era abrogat art. 172 C.P.P.
Deci audierea in 2005 a martorilor, in prezenta aparatorului inv/inc. s-a facut conform legii.
Ultima modificare: Marți, 30 Iunie 2009
Mihail Cazacioc, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Obligatii organ de c.p. cristiursa cristiursa organul de cercetare penala este obligat sa aduca la cunostinta avocatului invinuitului data efectuarii unui act de cercetare penala spre ex audiere martor sau ... (vezi toată discuția)
Drept avocat cristiursa cristiursa in cursul urmaririi penale aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala poate asista la ... (vezi toată discuția)
Asistenta juridica prin avocat a martorului suspect de omor la efectuarea oricarui act de urmarire penala CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Intrebarea din titlu imi pare interesanta. Daca martorul este suspect conform pararii vadite a organului de ancheta penala, dar nu are calitatea de suspect ... (vezi toată discuția)