avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Doresc sa dau firma in judecata si sa solicit daune ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Doresc sa dau firma in judecata si sa solicit daune materiale

La data de 11 octombrie 2010 m-am angajat la o firmă în meseria de operator control nedistructiv. Acolo am lucrat cu radiații X și cu spray-uri pentru lichide penetrante (cancerigene), și spray-uri pentru pulberi magnetice, deasemenea toxice. În prezent sufăr de limfom gastric, (cancer la stomac) și urmează să mi se facă un transplant de măduvă. Starea mea de sănătate s-a înrăutățit pe durata în care eram salariatul acestei firme și sunt convins că boala mi se trage de la lucrul în mediu radioactiv și toxic. Doresc să dau firma în judecată și să solicit daune materiale. Ce trebuie să fac pentru acest demers?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 21:23, 15 Iulie 2015
In acest caz aveti posibilitatea sa demonstrati pe baza documentelor medicale ca boala a fost declansata dupa angajare.

HOTĂRÂRE nr. 355 din 11 aprilie 2007 (*actualizată*) privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor

ART. 17
Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se
completează
numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul
pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.


ART. 19
Efectuarea examenului medical periodic are următoarele scopuri:
a) confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii în
muncă pentru profesia/funcţia şi locul de muncă pentru care s-a făcut angajarea
şi s-a eliberat fişa de aptitudine;
b) depistarea apariţiei unor boli care constituie contraindicaţii pentru activităţile şi locurile de muncă cu expunere la factori de risc profesional;
c) diagnosticarea bolilor profesionale;
d) diagnosticarea bolilor legate de profesie;
e) depistarea bolilor care constituie risc pentru viaţa şi sănătatea celorlalţi lucrători la acelaşi loc de muncă;
f) depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unităţii, pentru calitatea produselor sau pentru populaţia cu care lucrătorul vine în contact prin natura activităţii sale.

ART. 22
Examenul medical periodic cuprinde următoarele:
a) înregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut în intervalul de la examenul medical în vederea angajării sau de la ultimul examen medical periodic până în momentul examenului medical respectiv;
b) examenul clinic general, conform dosarului medical prevăzut în anexa nr. 4;
c) examenele clinice şi paraclinice, conform modelului de fişă prevăzut în anexa nr. 1 şi examenului indicat de către medicul specialist de medicina muncii;
d) înregistrarea rezultatelor în dosarul medical prevăzut în anexa nr. 4;
e) finalizarea concluziei prin completarea fişei de aptitudine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, de către medicul specialist de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
f) la indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical periodic poate cuprinde investigaţii şi/sau examene medicale de specialitate suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1.

[ link extern ]

Dosarul medical si fisa de expunere la riscuri profesionale se pastreaza la cabinetul de medicina muncii unde s-au efectuat examenul medical de angajare si controlul medical periodic.

Inregistrarile medicale sunt pastrate o perioada de timp cel putin egala cu durata medie de expunere - afectare a starii de sanatate, pentru fiecare categorie de risc profesional, astfel:

a) cabinetul de medicina muncii pastreaza dosarele medicale, fisele de expunere la riscuri profesionale si datele de morbiditate profesionala;

b) angajatorul pastreaza lista locurilor de munca cu riscuri profesionale si concluzia examinarii medicale (fisa de aptitudine);

c) in cazul schimbarii structurii de medicina muncii cu care a fost realizata supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, inregistrarile medicale se predau noului cabinet de medicina muncii agreat de angajator.

Legea prevede ca la transferul in alta unitate (inteles in sens larg, atat de transfer la alta subunitate a angajatorului cat si ca incetare a contractului de munca la un angajator si incheierea unui nou contract de munca, cu un nou angajator), angajatului i se vor inmana copii ale dosarului sau medical si ale fisei de expunere la riscuri profesionale, pentru a fi predate la cabinetul de medicina muncii al unitatii respective.

Prevederea e importanta, deoarece, mai ales dupa o varsta, cunoasterea starii de sanatate pe baza unor documente stranse timp de ani de zile poate evita multe pericole ce tin de sanatate. De asemenea, la schimbarea locului de munca in alta unitate, lucratorului i se vor inmana, la solicitare, copii ale dosarului sau medical si ale fisei de expunere la riscuri profesionale, pentru a fi predate la structura de medicina muncii a unitatii respective. In practica se inmaneaza noului cabinet de medicina muncii intregul dosar, nu numai copiile.


[ link extern ]

Studiati legislatia specifica in domeniul SSO si veti gasi informatii care va pot ajuta in demersul dvs.

LEGE nr. 319 din 14 iulie 2006 (*actualizată*) a securităţii şi sănătăţii în munca
[ link extern ]

NORME METODOLOGICE din 11 octombrie 2006 de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006
[ link extern ]

HOTĂRÂRE nr. 355 din 11 aprilie 2007 (*actualizată*) privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor
[ link extern ]
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza modul in care se efectueaza examinarea medicala la angajare si examinarea medicala periodica a lucratorilor.
In urma examinarii medicale efectuate (la angajare si periodic), medicul specialist de medicina muncii completeaza fisa de aptitudine a lucratorului in care mentioneaza: apt/ inapt/ apt conditionat pentru activitatea ....
-art. 17 Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
Medicul de medicina muncii completeaza dosarul medical al salariatului, in urma examinarii la angajare si a examinarilor periodice. Acest dosar se pastreaza la sediul firmei de medicina muncii.
Puteti solicita informatii din acest dosar, in baza:
-art.47 Lucratorii au acces, la cerere, la toate informatiile referitoare la starea lor de sanatate.
La data angajarii, vi s-a prelucrat contractul colectiv de munca si regulamentul de ordine interioara, in care se regasesc prevederi legate de sporuti care se acorda la locul de munca/ postul de lucru, eventual grupa de munca si/ sau program redus. Tot in aceste 2 documente se regasesc informatii legate de periodicitatea efectuarii de determinari de noxe la locurile de munca/ posturile de lucru. In urma determinarilor de noxe (in cazul dvs. - determinari de radiatii) se emit buletine de determinare in care se fac referiri la valoarea determinata, comparativ cu valoarea maxim admisa.
Pentru lucratorii din mediu cu radiatii, examinarea medicala periodica prevede si determinari specifice (mentionate in normele privind radiatiile) pentru a se vedea influenta radiatiilor asupra starii de sanatate a lucratorilor.
Tot la data angajarii vi s-a prelucrat in cadrul instruirii introductiv generale - planul de prevenire si protectie intocmit la nivelul firmei pentru prevenirea riscurilor profesionale, plan intocmit de catre angajator in urma evaluarii riscurilor profesionale la locurile de munca/ posturile de lucru. In materialul cu evaluarea riscurilor, pentru postul dvs. de lucru trebuie sa se regaseasca riscul identificat/ evaluat (radiatii) si gradul de risc, respectiv masurile de protectie a lucratorilor luate/ masurile administrative/ financiare, etc.
In contractul individual de munca pe care l-ati semant la angajare se regasesc mentiuni privind programul de lucru, sporurile acordate, grupa de munca, examinarea medicala periodica, etc.
Daca boala a aparut in urma practicarii meseriei, acest aspect trebuie sa se regaseasca in dosarul dvs. medical, respectiv in influenta mediului de lucru asupra sanatatii dvs., in timp (pentru evolutie cronica), daca nu ati fost expus cumva brusc, la un moment dat, la o valoare ridicata a radiatiei (expunere acuta). Pentru acest ultim caz, in cadrul firmei ar trebui sa se regaseasca un PV de cercetare eveniment/ incident tehnic. Evenimentul respectiv trebuia raportat de catre angajator la ITM si la Directia sanitara judeteana.
Certificatele medicale primite de dvs. ar trebui mentioneze in clar afectiunea d ecare suferiti in prezent. Afectiunea ar trebui sa se regaseasca in lista bolilor cauzate de radiatii
Puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei (daca nu au fost respectate cele de mai sus) si solicita efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii si o alta in specialitatea medicina muncii.
Documentele mentionate in mesajul prezent trebuie depuse la instanta pentru a se deschide actiune judecatoreasca.
Nu are absolut nicio importanță cât timp am lucrat în altă parte în domeniul radioactiv, până să mă angajez la ultima firmă de profil. Peste tot unde am lucrat anterior mi s-au asigurat absolut toate mijloacele de protecție, radioprotecție și controale periodice. Iar la angajare la ultimul angajator pe documentația medicală de angajare scrie „Clinic sănătos, apt lucru în mediu radioactiv!” Laboratorul CND este dotat cu aparatură de supraveghere, dar pe care nu o distribuie NICIODATĂ operatorului. La deplasarea în teren dispozitivele ne însoțeau, este adevărat, dar nu erau pornite niciodată. Iar în turele de noapte, de fiecare dată când am cerut un avertizor sonor de la șeful de laborator, acesta m-a refuzat strict, motivând că aparatul s-ar putea strica dacă este utilizat, și că el n-are de unde bani să-l dea la reparat. Ca atare am fost silit să lucrez fără a ști ce doză încasez, și asta DE FIECARE DATĂ când am lucrat în mediu radoactiv. Pentru mine este FOARTE IMPORTANT să aflu în temeiul cărei legi pot da angajatorul în judecată, și cum se numește documentul formulat pe care îl voi avansa Justiției? Se poate un răspuns direct la întrebarea asta?
@Felix Moga mentionati, citez: "Laboratorul CND este dotat cu aparatură de supraveghere, dar pe care nu o distribuie NICIODATĂ operatorului. La deplasarea în teren dispozitivele ne însoțeau, este adevărat, dar nu erau pornite niciodată. Iar în turele de noapte, de fiecare dată când am cerut un avertizor sonor de la șeful de laborator, acesta m-a refuzat strict, motivând că aparatul s-ar putea strica dacă este utilizat, și că el n-are de unde bani să-l dea la reparat. Ca atare am fost silit să lucrez fără a ști ce doză încasez, și asta DE FIECARE DATĂ când am lucrat în mediu radoactiv."
Trebuie sa prezentati probe certe/ documente care sa va sustina punctul de vedere, daca doriti sa actionati impotriva firmei pentru neluarea/ nerespectarea masurilor privind ssm prevazute in Noul Cod penal, art. 349 si 350 si sa faceti o plangere penala la parchet.
Are o importanță mai mare decât credeți perioada lucrată în altă parte. Leucemiile apar după 5 ani de expunere, cancerele solide după 15 - 20 ani. Depinde și dacă e limfom Hodgkin sau non-Hodgkin - oricum e foarte greu de probat că a apărut din cauza radiațiilor.
Faptul că la angajare ați fost clinic sănătos înseamnă că la momentul examinării nu ați prezentat semne de boală evidente CLINIC, dar asta nu înseamnă că boala nu putea să existe anterior.
E foarte important diagnosticul hematologic (oncologic) complet, apoi puteți încerca să dovediți că boala a fost profesională (șanse reduse) și cauzată de ultimul angajator (șanse minime). Procedura: consult la clinica de medicina muncii; dacă ei consideră că etiologia profesională poate fi luată în calcul vor completa fișa BP1 pe care o vor trimite la DSP din județul pe teritoriul căruia este angajatorul; medicul MM din DSP și inspectorul de muncă vor face o cercetare, în urma căreia se poate (sauu nu) ajunge la concluzia că e boală profesională și în acest caz se completează fișa BP2 de declarare a bolii profesionale. Abia dacă aveți această fișă puteți să dovedeți că limfomul a fost cauzat de radiațiile de la acel angajator. Atenție, angajatorul poate contesta fișa BP2 la comisia mixtă Min muncii - MS.

Întâmplător sunt medic de medicina muncii cu competență și pentru radiații ionizante, și știu ce vorbesc, e foarte greu de dovedit legătura de cauzalitate, cu toate că vă înțeleg, sunteți supărat pe bună dreptate.

Nu știu ce conțin acele sprayuri ca să vedem dacă e un agent carcinogen recunoscut pentru limfom, caz în care s-ar aplica procedura de mai sus.

Eu zic să mergeți în primă instanță la o clinică universitară de medicina muncii (nu uitați să menționați și partea cu sprayurile) și să vedeți ce părere au ei, altfel e o luptă cu morile de vânt ...

Cât despre problema cu detectoarele și cu mijloacele de protecție subscriu la ce a postat dl Gigi Popa.

Vă doresc multă sănătate și să aveți puterea de a lupta cu boala, și apoi puteți să vă luați la trântă și cu sistemul.

Alte discuții în legătură

Concediu medical pe cod boala profesionala VioH VioH Buna ziua,Ma poate ajuta cineva cu o indicatie in privinta unui serviciu autorizat, specializat de medicina muncii? Compania multinationala la care lucrez are ... (vezi toată discuția)
Radiatii x si probleme de sanatate MATEILEONARD MATEILEONARD AM LUCRAT LA UN APARAT DE RADIATII X PT. CONTROL COLETE.NU AM PRIMIT IN ACEST TIMP SPOR DE RADIATII SI AM AVUT NUMEROASE PROBLEME DE SANATATE. DE ALTFEL NU AU ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ana564 ana564 Buna ziua. Ma fost la doctor si am tiroida autoimuna si doamna director ma pus sa fac o cerere ca sunt apta de munca,precizez ca lucrez in invatamant si ... (vezi toată discuția)