avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Timp legal de lucru pentru 2 contracte individuale de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Timp legal de lucru pentru 2 contracte individuale de munca

Buna ziua.

Lucrez la o institutie cu norma intreaga (8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana) pe perioada nedeterminata, angajat cu contract individual. Aici vreau sa ramana norma intreaga chiar daca este salariul minim pe economie.

Urmeaza sa fiu angajat in cadrul unei alte institutii, cu un salariu dublu tot pe perioada nedeterminata cu 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, tot cu contract individual de munca.

Stiu ca trebuie sa renunt la norma intreaga de la institutia la care urmeaza sa ma angajez ca sa respect art. 112 codul muncii.

Cate ore as putea sa lucrez intr-o zi aici unde urmeaza sa fiu angajat? As putea sa am norma de 8 ore la primul serviciu si 7 ore la cel de-al doilea? Contractul va mai putea fi pe perioada nedeterminata la acesta din urma?

Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2015
Ionutbog, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 7 Mai 2015
1. Codul muncii spune:

Art. 35
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

2. - Dvs. ati spus:
Stiu ca trebuie sa renunt la norma intreaga de la institutia la care urmeaza sa ma angajez ca sa respect art. 35 codul muncii.

- Art.35 din Codul muncii, citat mai sus, nu precizeaza nimic in legatura cu programul zilnic in cazul unui cumul de contracte individuale de munca (CIM).
- Asadar puteti sa incheiati cate CIM puteti sa onorati, indiferent de programul zilnic de lucru.
- Adica toate CIM pot fi cu 8 ore pe zi indiferent ca sunt pe perioada nedeterminata sau determinata.
- Singura conditie este ca functiile ocupate (sau unele dintre ele) sa nu fie incompatibile pentru cumul.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Am corectat, art 112 din Codul muncii.

Sa inteleg ca pot avea doua norme de cate 8 ore pe zi, 5 zile pe sapt. Adica 16 ore pe zi lucrate?

Ar fi foarte ok daca s-ar putea. Unde urmeaza sa fiu angajat mi s-a spus ca nu pot avea decat 4 ore pe zi si ca ar trebui sa renunt la norma intreaga unde sunt in prezent ca sa pot avea norma intreaga aici.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2015
Ionutbog, utilizator
Se poate sa aveti incheiat doua c.i.m. cu norma intreaga.

Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.

Textul nu ne prevede insa cum sa se coreleze aceasta situatie cu dispozitiile legale care instituie durata maxima a timpului de munca.

Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).
Multumesc pentru raspunsuri.

Concluzia este ca pot avea doua c.i.m-uri fiecare cu 8 ore pentru ca nu ma aflu in incompatibilitate. Nu trebuie redusa nici o norma deoarece legiuitorul se refera in art 112 la un singur c.i.m.
Intr-adevar, ati inteles corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, am contract pe perioada nedeterminata 2ore pe zi ... Ashley18 Ashley18 Buna seara, Am contract pe perioada nedeterminata 2ore pe zi la o firma. Am primit o oferta de la o alta companie unde contractul este pe perioada ... (vezi toată discuția)
Angajat cu 2 contracte la acelasi angajator luminita29 luminita29 Buna ziua, As vrea sa angajez un om care sa aiba 2 contracte in firma. As avea cateva intrebari: 1.Poate avea un contract cu 8 ore si unul cu 3 ... (vezi toată discuția)
Cate ore lucram pe saptamana? Alexandra Silaghi Alexandra Silaghi Am inteles ca putem lucra la 2 firme cu CIM de 8h/zi pe perioada nedeterminata...insa pana la urma, cate ore lucram pe saptamana, daca lucram pt 2 firme? 80 de ... (vezi toată discuția)