avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Modificarea unui certificat de nastere al copilului ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Modificarea unui certificat de nastere al copilului minor

Imi puteți da vă rog niste indicii cu privire la rezolvarea judiciară a următoarei situații de fapt? Un copil de 10 ani născut în Grecia din părinți români are un certificat de naștere (emis de autoritățile grecești) care, la rubrica NUMELUI MAMEI are trecut numele mamei dinaintea căsătoriei, iar la rubrica NUMELUI TATĂLUI are trecut o simplă liniuță la numele de familie. Ca atare, în acel certificat este o eroare și o omisiune. Eroarea - la numele mamei (unde este stipulat numele acesteia dinaintea căsătoriei) iar omisiunea (prin faptul că la rubrica numelui tatălui e pusă o simplă liniuță, acesta fiindu-i trecut doar prenumele). Părinții acestui copil s-au adresat Primăriei din România, care doar le-a tradus certificatul grecesc, dar au refuzat să completeze la numele tatălui și să modifice numele mamei. Îmi puteți spune care este natura unei acțiuni civile în asemenea situație? Va trebui chemată Primăria în Judecată? Ce obiect va avea acea cerere ? ”Obligația de a face” ? E o chestiune ce ține de instanța civilă sau de cea de contencios administrativ ? E competentă judecătoria sau tribunalul ? De asemeni, sunt curios cine va fi chemat în judecată, Primăria sau Serviciul public de evidență a persoanelor ? Și dacă da, practic cine are calitate procesuală pasivă? Primăria din România sau Primăria din Grecia (cea care practic a emis actul greșit) ? Trebuie anulat certificatul greșit și mai apoi obligată primăria să facă un alt certificat? Ca atare va fi o acțiune în anulare (a certificatului vechi) sau o acțiune în obligația de a face (de rectificare)? Care este taxa de timbru pentru o asemenea acțiune? Vă multumesc! Sper să fi fost destul de explicită.
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2015
cezarad, utilizator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:26, 13 Mai 2015
As mai avea o intebare de altfel. Nu se poate sa chem in judecata sa zicem Primaria din Romania, urmand ca in instanta, in masura in care se va pune problema Primariei din Grecia, sa formulam o cerere prin care Instanta din Romania sa se adreseze direct Primariei din Grecia ? Nu poate exista o comunicare intre instanta de judecata romaneasca si primaria din grecia fara a mai fi nevoie sa promovam un proces in grecia?
D-na ce este asa greu de inteles? Pentru ce sa dati in judecata autoritatile romane? V-au intocmit ele cumva certificatul de nastere al copilului? Nu. V-a postat Ares_3 cat se poate de clar ce prevede legea starii civile, pentru ce insistati pe romani cand trebuie sa bateti cu pumnul la ghiseul grecilor? De ce nu ati citit certificatul? Cum sa fiti casatorita, sa dati actele la infregistrare si sa nu va scrie tatal copilului? Asta era datoria dvs. de parinti sa cititi ce scrie in certificat. Eventual puteti solicita dupa rectificare un extras multilingv ca sa nu mai fiti nevoita a face traducerea sau apostilarea certificatului. Ce sa va rectifice autoritatile romane cand ei nu v-au inregistrat nimic? Solicitati autoritatilor grecesti rectificarea actului de nastere, eliberarea unui nou certificat/extras multilingv de aceasta data cu numele dvs. si al sotului ca parinti, dupa care solicitati inscrierea certificatului la ambasada/consulat, daca nu veniti in tara, ori la primaria de domiciliu a dvs. ori a sotului dupa caz daca aveti domicilii diferite in Romania unde solicitati transcrierea. Daca intelegeti bine daca nu dati banii avocatilor degeaba.
In primul rand va multumesc pentru faptul ca v-ati facut timp sa imi raspundeti. In al doilea rand, permiteti-mi sa am anumite semne de intrebare fata de caracterul atat de intransigent (ca sa nu-l denumesc agresiv) al raspunsului dat de dvs. Inteleg ca imi cereti socoteala cu privire la factorii care ma determina sa tot abuzez de varianta instanței de judecată din Romania. De altfel imi dati raspunsul de parca as fi fost obligata s cunosc pe de rost procedurile. Ei bine, daca le cunosteam pe de rost, nu ma mai aflam pe un forum juridic stimate domn, ci eram probabil intr-un cabinet personal de avocatura. In alta ordine de idei, cine adreseaza o intrebare pe un forum o face din dorinta de a elucida numite chestiuni neclare, așa cum a fost si cazul meu. Nu aveam de unde sa stiu la perfectie ca o instanta de judecata romaneasca nu poate anula un certificat emis de o autoritate dintr-un alt stat membru UE, intrucat credeam ca totusi armonizarea legislatiilor europene (unul dintre pilonii de baza ai tratatului UE) ar da crea o posibilitate sa se rezolve pe plan instituțional un asemenea gen de problema. Nu credeam ca in 2015 nu poate exista o varianta prin care sa putem anula anumite acte administrative emise de un alt stat membru pe teritoriul UE si ca trebuie sa mergem pana in Grecia sa rezolvam o problema. E ca și cum astăzi am trimite încă scrisori prin posta în loc de email-uri. Am crezut de-asemeni ca in masura in care se va emite o hotarre judecatoreasca definitiva in RO, voi putea merge cu ea la un consulat, ambasada, etc si se va putea inclusiv modifica un act.Acum poate ati inteles ce nu am inteles. Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2015
cezarad, utilizator
Inteventie moderator

[...]
Râdem prea putin,
Conducem prea repede,
Ne enervam prea tare
[...]

Octavian Paler, Paradoxul zilelor noastre

Va rog frumos, aici nu se cearta nimeni. Multumesc :)
Imi cer scuze daca raspunsul meu va deranjat in vreun fel. Va asigur ca nu aceasta a fost intentia mea. Insistenta dvs. de a va adresa autoritatilor romane m-a determinat sa folosesc un ton mai certaret pentru a va convinge ca autoritati romane nu au gresit cu nimic in cazul dvs. Si se pare ca ati inteles, deci in ceea ce ma priveste, eu mi-am atins scopul. Marturisesc ca si eu am invatat multe de pe acest forum de aceea consider ca orice suparare aici e constructiva. Restul depinde doar de dvs. Numai bine!:vishenka:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate ContSters88252 ContSters88252 in situatia in care nu sant tata prezumtiv ,dar mama copilului l-a inregistrat la primarie indicandu-ma pe mine ca tata, a fost eliberat actul de nastere ... (vezi toată discuția)
Eliberare certificat nastere... mama purtatoare sc_marian sc_marian Buna ziua, supun atentiei d-stra urmatoarea situatie. Suntem o familie de romani rezidenti in Grecia, care pentru visul de a avea un copil a trebuit sa ... (vezi toată discuția)
Persoana interesata rectificare certificat de nastere cyan cyan Pentru rectificarea datelor din certificatul de nastere cererea poate fi depusa numai de catre persoana interesata sau aceasta poate imputernici alta persoana ... (vezi toată discuția)