avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIU PRENATAL/POSTNATAL
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIU PRENATAL/POSTNATAL

AS DORI SA STIU EXACT CAT DUREAZA SI CUM SE CALCULEAZA CONCEDIUL PRENATAL/POST NATAL. S-A SCHIMBAT LEGEA???
Cel mai recent răspuns: oanalbu , utilizator 17:11, 29 Iunie 2009
1. Va redau din OUG 158/2005:

Art. 23. -
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24. -
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 25. -
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

2. Daca doriti toata OUG si Normele de aplicare (cu exemple de calcul) dati-mi o adresa de e-mail si vi le trimit.
Concediul de sarcina si lauzie de 168 de zile calendaristice 24/06/2009


Propunere legislativa: Concediul de sarcina si lauzie majorat

Senatul a adoptat azi o propunere legislativa de majorare a concediului de sarcina si lauzie. Conform propunerii, asiguratele vor beneficia de concediu de sarcina si lauzie si de indemnizatie de maternitate timp de 168 de zile calendaristice.
Concediul pentru sarcina va fi de 63 de zile calendaristice inaintea nasterii, iar concediul de lauzie - de 105 zile calendaristice, dupa nastere.Acesta este un articol preluat de pe site-ul cu legislatia muncii.Insa legea inca nu s-a schimbat oficial, din cate stiu.

Deocamdata e propunere, nu s-a legiferat. S-ar putea sa mai treaca nitel timp ca parlamentarii intra in vacanta.
In 2006 cand am nascut, pentru ca starea mi-a permis am lucrat pana in ultima clipa sa nasc (adica cca. 6 zile) de termen. Apoi concediul postnatal, dupa nastere, l-am luat pana la cele 126 zile calendaristice. Daca starea insarcinatei si medicul permite atunci concediul prenatal se compenseaza cu concediul postnatal. Exista doar obligatia ca postnatalul sa fie de minim 45 de zile...si nastere usoara!
buna!

As aprecia daca mi-ati putea trimite si mie legea sau ordonanta de guvern in ceea ce priveste indemnizatia de maternitate si concediu postnatal pentru ca sunt in ceata si as vrea sa ma documentez mai bine.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)
Concediu prenatal, concediu postnatal crinarav crinarav va rog sa-mi spune-ti daca o persoana poate sa stea mai putin in concediu prenatal si mai mult in postnatal (adica de la 42 zile pana la .......) va ... (vezi toată discuția)
Prenatal si postnatal 168 zile? evelina.spiridon evelina.spiridon as dori sa striu daca prenatalul e de 168 zile in mod legal sau e doar un zvon..si daca da care e actul care reclementeaza acest lucru... (vezi toată discuția)