avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... definitie "locuinta"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

definitie "locuinta"

Buna ziua,
As vrea sa stiu daca o casa in constructie, care in acest moment are doar acoperisul si geamurile puse, fara finisaje, iar ca utilitati doar curent electric, poate fi incadrata ca locuinta. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 18:44, 29 Iunie 2009
Locuinta= casă, construcţie în care locuieşte sau poate locui cineva; domiciliu....
din ceea ce relatati dmv este o constructie in care se poate locui ...ceea ce inseamna ca se incadreaza in locuinta.
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2009
Daniela Vorovenci, Consultant fiscal
O cladire poate avea destinatia de locuinta, fara a fi locuita efectiv, sau poate fi locuita efectiv in cazul in care o persoana fizica si-a stabilit la adresa respectiva resedinta sau domiciliul. Exista "locuinte" care nu au acces nici macar la energie electrica, asa ca ... totul depinde de destinatia sau utilizarea efectiva a constructiei.
Legea locuintei nr. 114/1996:

Art. 2 - Termenii utilizaţi în cuprinsul prezentei legi au următorul înţeles:

a) Locuinţă

Construcţie alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.

b) Locuinţă convenabilă

Locuinţa care, prin gradul de satisfacere a raportului dintre cerinţa utilizatorului şi caracteristicile locuinţei, la un moment dat, acoperă necesităţile esenţiale de odihnă, preparare a hranei, educaţie şi igienă, asigurând exigenţele minimale prezentate în anexa nr. 1 la prezenta lege.

c) Locuinţă socială

Locuinţă care se atribuie cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii, a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.

d) Locuinţă de serviciu

Locuinţă destinată funcţionarilor publici, angajaţilor unor instituţii sau agenţi economici, acordată în condiţiile contractului de muncă, potrivit prevederilor legale.

e) Locuinţă de intervenţie

Locuinţă destinată cazării personalului unităţilor economice sau bugetare, care, prin contractul de muncă, îndeplineşte activităţi sau funcţii ce necesită prezenţa permanentă sau în caz de urgenţă în cadrul unităţilor economice.

f) Locuinţă de necesitate

Locuinţă destinată cazării temporare a persoanelor şi familiilor ale căror locuinţe au devenit inutilizabile în urma unor catastrofe naturale sau accidente sau ale căror locuinţe sunt supuse demolării în vederea realizării de lucrări de utilitate publică, precum şi lucrărilor de reabilitare ce nu se pot efectua în clădiri ocupate de locatari.

g) Locuinţă de protocol

Locuinţă destinată utilizării de către persoanele care sunt alese sau numite în unele funcţii ori demnităţi publice, exclusiv pe durata exercitării acestora.

h) Casă de vacanţă

Locuinţă ocupată temporar, ca reşedinţă secundară, destinată odihnei şi recreerii.


Nu conteaza deloc faptul ca o hruba poate fi locuita. Din punct de vedere legal, o constructie este locuinta numai daca are dotarile si utilitatile necesare, astfel ca in opinia mea o constructie fara finisaje nu este o locuinta.
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2009
ContSters20980, utilizator
Revin cu urmatoarele precizari: cladirea nu e intabulata si, in acest moment, nefiind nici pe departe terminata, nu poate fi facuta receptia de catre autoritatile legale. In aceste conditii, tot locuinta poate fi numita?
Intabularea este irelevanta. Nefiind terminata, atunci nu este locuinta. Aveti si definitia mai sus.

Alte discuții în legătură

Asigurare obligatorie pentru locuintele nereceptionate de benficiar Emil Lasconi Emil Lasconi Buna ziua, Am o intrebare legata de asigurarile obligatorii pentru locuinte si anume daca acestea sunt obligatorii pentru locuintele nefinalizate de ... (vezi toată discuția)
Spatiul locuibil ovidiu78tz ovidiu78tz Va rog sa ma lamuriti daca sunteti amabili care este definitia spatiului sau a imobilului locuibil deoarece la aplicarea TVA de 5% unul ditre criterii este ... (vezi toată discuția)
Legal, sau? daniotil daniotil Societatea cooperativa de consum la care activez a inchiriat unor persoane fizice in cadrul depozitelor en-gros , camere pentru locuit(mentionez ca acestea nu ... (vezi toată discuția)