avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare obligatorie pentru locuintele nereceptionate ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare obligatorie pentru locuintele nereceptionate de benficiar

Buna ziua,

Am o intrebare legata de asigurarile obligatorii pentru locuinte si anume daca acestea sunt obligatorii pentru locuintele nefinalizate de executant si nu sunt indeplinite conditiile pentru a fi folosite conform scopului ?
Cel mai recent răspuns: maiam , utilizator 19:47, 12 Iulie 2011
eu vreau sa intreb daca asigurarea obligatorie o fac eu (titular credit ipotecar) sau banca la care am ipotecat apartamentul pentru urmatorii 30 de ani :) ?
multumesc frumos!
Sunt aici oameni mai autorizati in a da niste raspunsuri la aceste intrebari, dar, in lipsa lor incerc si eu sa ajut.

Citez din "Conditii generale privind asigurarea complexa a locuintei si a bunurilor casnice" a unei firme de asigurari de la noi:

"Se pot asigura bunurile mobile si imobile care sunt situate in perimetrul declarat de localizare a riscului si fatã de care Asiguratul persoanã fizicã sau persoana juridica, in calitate de: proprietar, chirias, administrator, custode sau altã calitate stabilitã legal, trebuie sã aibã un interes patrimonial si anume: clãdiri si alte constructii avand destinatie de locuinta: apartamente in blocuri, apartamente in vile, case, vile, cabane sau alte constructii destinate locuirii permanente sau temporare (case de vacanta).

Clãdirea independenta cu destinatia de locuintã se asigurã in integritatea ei constructiva, respectiv cu: fundatie, soclu, pereti, plansee, acoperis, pardoseli, ferestre, usi, scari, poduri, putul liftului.

Asiguratul trebuie sa aiba un interes cu privire la locuinta/cladirea asigurata, interes ce reiese dintr-un contract (de proprietate, de locatiune, de închieriere, etc) sau act care sa ateste dreptul de proprietate (act de vanzare-cumparare, certificat de mostenitor, contract de donatie, contract de schimb, sentinta civila definitiva) si altele asemenea. În absenta acestui interes, asigurarea este nula.

Nu sunt asigurabile in sensul prezentelor conditii: clãdiri în constructie; constructiile subterane fãrã clãdiri deasupra lor; clãdirile incadrate in clasele 1 si 2 de risc seismic; clãdirile si alte constructii aflate in stare avansata de degradare, nelocuite sau parasite, care nu mai pot fi utilizate potrivit destinatiei lor; clãdiri din zone cunoscute ca fiind expuse la alunecãri de teren sau inundatii; constructiile usoare aflate in afara perimetrului construibil al localitatilor si folosite temporar (baraci, saivane, colibe, etc.); constructiile care au mai putin de trei pereti care nu fac corp comun cu alte cladiri sau constructii; cladirile construite in zone in care organele in drept au interzis acest lucru, precum si cele construite in zone care sunt cunoscute ca fiind afectate de calamitati naturale sau in care probabilitatea de producere a unui risc asigurat este mare; terenul pe care este situatã clãdirea/constructia asiguratã;"

@andreeaw, asigurarea o faci tu, in numele tau, cu clauza in care se mentioneaza ca drepturile de asigurare se cesioneaza in favoarea bancii de la care ai luat credit. Acest lucru este cerut expres de banca si in cazul locuintelor, dar si a autovehiculelor achizitionate in leasing ( cu credit bancar).
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
Dori_, utilizator
Daca sunteti trecut pe actul de proprietate al apartamentului ca si titular, dvs. trebuie sa incheiati aceasta asigurare.
Daca acel imobil a fost luat in evidenta pe rol la administratia financiara si/sau la administratia publica locala, va trebui sa incheiati aceasta asigurare.
Proprietarii de locuinte, care sunt in evidenta autoritatii locale si sunt contribuabili (platesc impozitul pentru acel imobil) intra sub incidenta obligatiei de a asigura locuinta.
Iata ce prvede legea pentru cazurile posibile:

Art. 3
(1) Incepând cu data la care se implinesc 90 de zile de la
data adoptarii normelor de catre Comisia de Supraveghere a
Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele
fizice si juridice sunt obligate sa-si asigure impotriva
dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate
constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau
rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in
evidentele organelor fiscale.
(2) Obligatia incheierii contractelor de asigurare a
locuintelor aflate in proprietatea statului sau a unitatilor
administrativ-teritoriale revine persoanelor sau autoritatilor
desemnate, in conditiile legii, sa le administreze.
(3) In cazul in care o locuinta face obiectul unui contract de
leasing financiar, incheierea contractului de asigurare este
in sarcina locatorului.
(4) In cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social,
prima obligatorie se suporta din bugetele locale, pe seama
sumelor defalcate din venituri ale bugetului de stat.
(5) In cazul constructiilor cu destinatie de locuinta aflate
in coproprietate, se va incheia câte un contract de asigurare
obligatorie pentru fiecare locuinta in parte. In acest caz,
prima de asigurare se va plati pe fiecare locuinta in parte.

Cu specificatia ca data limita de indeplinire a obligatiei, este 15 iulie 2011.

Alte discuții în legătură

Asigurarea obligatorie alexadutu alexadutu asigurarea imobil este obligatorie la persoane juridice ? (vezi toată discuția)
Cine este scutit de asigurarea locuintei ? dorudoru dorudoru INTREBARE ? Cine este scutit de aceasta lege ? Cumva ?=D>- Veteranii de razboi revolutionarii si persoanele cu handicap Legea nr. 260/2008 privind asigurarea ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie case leos leos In conditiile in care am un imprumut ipotecar si am o asigurare a apartamentului, este necesara(legala) si asigurarea obligatorie conform noii legi - cea de ... (vezi toată discuția)