avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2015-2016
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2015-2016

Buna ziua, as dori sa va intreb cum se calculeaza indemnizatia de crestere la copil pentru sotia mea cine ar intra in concediul de maternitate anul asta din luna Septembrie?
Mentionez ca ea lucreaza cu contract de munca de 4 ore si are infiintata si PFA.
Ar dori sa-si ia 2 ani de concediu fiind al doilea copil ce vom avea.
Este adevarat ca Indemnizatia de crestere a copilului pe 2 ani este plafonat la limita de 1200 ron pe luna pe toata durata de 2 ani?
Sau in primul an se calculeaza 85% din venitul de pe contract de munca si 85% din veniturile nete de PFA din 07/2014 - 09/2015 ? si in al doilea an se plafoneaza la 1200 ron / luna?
Pe langa Impozitul pe venit la PFA de 16% pe anul 2014 respectiv 2015 pana la suspendare care va fi in Spetembrie 2015 mai am alte contributii de achitat la Buget?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:04, 30 Aprilie 2016
Indemnizatia pentru cresterea copilului se menţine la cuantumul de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni anterioare naşterii, precum şi acordarea indemnizaţiei indiferent de numărul de copii, nu doar pentru primele 3 naşteri, aşa cum prevedea legea anterioară.
Limita maxima a indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la varsta de doi ani este de cel mult 1200 lei.
1. - Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra veniturile din salariu, veniturile din activitatea de PFA, veniturile din indemnizatiile de concedii medicale sau concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal)
- Pentru a vedea cum se calculeaza veniturile din activitatea e PFA intrati pe: www.avocatnet.ro/content/for...

2. - Daca opteaza pentru CCC pana la varsta de 1 an indemnizatia maxima este de 3.400 lei lunar pe toata perioada pana implineste copilul 1 an.
- Daca opteaza penru CCC pana la varsta de 2 ani indemnizatia maxima este de 1.200 lei lunar pe toata perioada pana implineste copilul 2 ani.

3. - Plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale la pensie, sanatate si somaj nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Adica beneficiaza de indemnizatie pentru CCC chiar daca nu plateste impozitul pe venit si contributiile sociale.
Întrebare pentru un specialist în domeniu : dacă soția mea a lucrat în ultimii ani în străinătate, poate beneficia de indemnizația de creștere copil în țară ? Deci dacă a avut 1500 lire salariu, poate primi în țară 1275 lire (sau contravaloare în lei) ?
Daca a lucrat numai in strainatate nu poate beneficia de indemnizatia pentru CCC in Romania.
Și ar fi vreo variantă ? Ceva de genul, ultimele 2 luni lucrate aici ?

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru copil gina36 gina36 Buna ziua.Doresc sa va intreb daca as beneficia de indemnizatia de crestere a copilului ,daca de 8 ani cotizez la Casa de Pensii (si voi continua cotizarea ) ... (vezi toată discuția)
Cum se calculează indemnizația? Sasha1992 Sasha1992 Buna ziua, am si eu o întrebare eu sunt angajata la firma soțului, întrebarea mea este daca nu am nici un medical si lucrez pana in ziua in care nasc are ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate si indemnizatie crestere copil Bmarinela Bmarinela Buna ziua, Lucrez la o firma din 20 mai a.c., recent am aflat ca sunt insarcinata si ar trebui sa nasc prin aprilie,vreau sa stiu daca beneficiez de ... (vezi toată discuția)