avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata nedatorata inchiriere autoturism
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata nedatorata inchiriere autoturism

In decembrie2014 am facut o rezervare pentru inchirierea unui autoturism in Bucuresti printr-un website international specializat, costul estimat al inchirierii finnd de aprox 200$.
La sosirea in Bucuresti, la sediul firmei de inchirieri mi s-a spus ca, in afara de pretul estimat, mai trebuie sa achit circa 9$/zi reprezentand LDW (Loss Damage Waiver ) -limitare raspundere dauna
Am refuzat sa platesc intrucat nu era obligatoriu si am semnat ca inteleg sa fiu responsabil in totalitate pentru orice daune cauzate , pana la valoarea totala a autovehiculului, estimata la 82000 RON. Am semnat, de asemenea, un document in care imi asumam toate taxele si comisioanele bancare aferente platilor efectuate cu inchirierea.
Solicitandu-mi-se sa ofer o garantie ca dispun de suficiente fonduri , am prezentat un card de credit VISA emis de o unitate bancara din USA care are limita de credit 20000$.Am inmanat cardul respectiv reprezentantului firmei pentru a introduce datele in sistem si a verifica existenta fondurilor.
Ulterior, verificand contul bancar online, am constatat ca la data semnarii contractului - 30 ianuarie, fusese retrasa din cont suma de 15600 $ de catre firma din Bucuresti, reprezentand valoarea integrala a autovehiculului.
Dupa returnarea vehiculului la termenul stabilit si fara nici un fel de daune, mi s-a spus ca suma retinuta "ca depozit" va fi returnata in termen de 30 de zile. La 20 martie, contul meu a fost creditat cu suma de 14600 $ . Solicitand explicatii cu privire la diferenta, mi s-a raspuns ca firma din Romania a returnat aceeasi suma in RON - 61500 iar diferenta de 1000$ nu a putut fi explicata insa mi s-a reamintit ca am semnat ca imi asum toate taxele si comisioanele bancare aferente tranzactiei. Opinia mea este ca firma din Bucuresti a incasat o plata nedatorata - obligatia mea de plata a valorii de (pana la ) 61500 RON nu se nastea decat in cazul existentei unei daune, nicidecum la data incheierii contractului.In consecinta, toate taxele si comisioanele aferente acestei plati, nu pot fi retinute in sarcina mea.




Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 22:57, 21 Mai 2015
Curioasa speta.

Totusi, la inceputul mesajului ati spus ca va asumati toate taxele si comisioanele bancare, fara nicio mentiune cu privire la existenta sau nu a vreunei culpe.

Cat priveste diferenta de suma este posibil sa nu fi ramas la societatea ce v-a inchiriat masina si sa aveti surpriza ca a fost retinuta de catre Banca.

Important este ca prin contractul de inchiriere al masinii sa va fi fost aduse la cunostinta comisioanele sau cel putin modul lor de determinare - in caz contrar eu apreciez ca este o clauza abuziva.
A spus ca isi asuma taxele si comisioanele bancare aferente platilor efectuate cu inchirierea nu ca autorizeaza societatea respectiva sa ii retraga din cont c-valoarea masinii!
Incercati sa va lamuriti exact ce reprezinta sumele de bani care au fost retinute.
Mie imi pare o inselaciune dar este foarte complicat intrucat este posibil sa nu fie vorba de o fapta penala.
Este clar ca v-au escrocat dar trebuie sa primiti lamuriri exacte pentru ce au fost luati banii.

Pe viitor sa folositi carte de credit cu bani mai putini pe ea.

Faceti o plangere penala sau deschideti un proces civil.
Mai intai incercati sa rezolvati amiabil prin deplasarea unui avocat la sediul lor pentru a cere lamuriri si eventual a depune vreo cerere.
Buna Mihai,

Cred ca te pot ajuta pentru ca detin o firma de profil (de brokeraj pe inchirieri auto - trimitem clienti la mai multi furnizori) si cunosc mecanismul. Este vorba aici in prima faza de un faulty preauthorization hold, nimic complicat. Firma din Romania ti-a preautorizat 15600 la ridicarea masinii, pentru a se asigura ca nu lovesti masina si apoi retragi suma. La depreautorizare, banca din Romania a depreautorizat probabil, dar daca e vorba de US doar 1/3 depreautorizari trec direct la restul se suna pentru ca apar erori. Daca ai returnat masina dupa ora 18.00 de exemplu, sansa sa fie asta problema e de 10 ori mai mare. Este posibil ca pe bonul de preautorizare sa apara transaction declined, sau cel mai tipic - communication error, caz in care depreautorizarea nu s-a facut corect. Banca din RO a depreautorizat, dar instructiunea nu s-a trimis complet in sistemul VISA. Ulterior s-au prins si au refacut tranzactia.

Atentie la un aspect. Nu este vorba de o fapta PENALA. Banii de garantie nu sunt niciodata in contul firmei care inchiriaza, ci sunt doar PREAUTORIZATI. Ei nu sunt transferati fizic, ci apar intr-un hold in sistemul VISA.

In cazul tau era foarte simplu de rezolvat. Cu bonul de de-preautorizare, ceri returnarea sumei. Il obti de la furnizorul din Romania, are pe el un Transaction ID.

Pe viitor nu mai inchiria asa. Daca cineva iti zgaria masina, si iesea din raportul politiei ca e autori necunoscut, te costa 14.600 treaba asta.

Referitor la diferenta de 1000 USD ea este pierduta definitiv si nu ai absolut nici o sansa sa o recuperezi. Nu este vorba de o clauza abuziva, comisia europeana analizand sute de spete de acest gen si dand mereu dreptate operatorului. Acesta nu suporta taxele de preautorizare (3%) cerute de VISA. Ar fi aberant sa le suporte prestatorul.

Daca ai inchiriat o masina si inchirierea a costat 200 usd, dar ai refuzat produsul de asigurare oferit de furnizor, ti-ai asumat prin contract responsabilitatea de a ti se preautoriza suma scrisa acolo 15.600 euro, si comisionul de 3% scris acolo. Este normal si de bun simt. Daca operatorul ar suporta refuzul tau de a asigura masina, el ar incasa chirie 200 usd si ar plati taxa de preautorizare 1000 USD adica ar iesi pe minus din start -800 USD. Ar pierde cvadruplu fata de inchiriere! Operatorul nu este o firma de asigurare. El prezinta un produs de asigurare STAS. Daca il refuzi inseamna ca iti asumi consecintele ce deriva din asta.

Cei 1000 USD reprezinta 6% procentual + 25 euro SWIFT. Comisionul preautorizare la VISA e tipic 3%. Deci ai preautorizare-depreautorizare 6%. Pe asta il vei suporta, d-asta e bine sa inchiriezi cu CDW. CDW acolo e 150 euro, si comisionul era ZERO.

Atentie la un aspect. Daca din procesul verbal la returnarea masinii rezulta ca ar fost returnata cu daune, suma era pierduta integral. Indiferent de autor.

Rezumand:

1. firma a incasat o plata nedatorata = de fapt nu a incasat nimic, doar a preautorizat in baza acceptului scris al dvs. Asa cum se face la nivel international de orice operator.

2. obligatia mea de plata a valorii de (pana la ) 61500 RON nu se nastea decat in cazul existentei unei daune = corect, insa preautorizarea se face oricum. Din acest motiv cardul v-a fost trecut prin aparat si ati semnat preautorizarea. Altfel oricine si-ar scoate banii de pe card dupa ce ar lovi / nereturna masina.

3. in consecinta, toate taxele si comisioanele aferente acestei plati, nu pot fi retinute in sarcina mea = speta Dawson vs. ECC arata exact opusul. Ar fi oricum contraintuitiv sa fie altfel. Ar insemna ca agentia sa va inchirieze o masina cu 200$ in cazul concret al dvs. si sa achite catre VISA 1000 USD ca urmare a refuzului dvs. de a asigura masina.


PS. Ca sa imi fac reclama in limita bunului simt, data viitoare va recomand sa folositi serviciile noastre :))
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2015
carpro, utilizator
Domnu' Grecu,
data viitoare mai bine o cumparati ( masina ), apoi o vindeti...
Pare-mi-se ca pierdeti mai putin...

Chiar tre' sa ai studii superioare si fo' 2 "embieiuri" ca sa inchiriezi o masina si sa nu fii pacalit ???

Parerea mea ...
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2015
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Fransiza asigurare casco in lipsa inspectiei de risc verdi verdi Buna ziua, problema mea este legata de fransiza ptr dauna totala, in lipsa inspectiei de risc In octombrie 2008 am cumparat prin leasing financiar de ... (vezi toată discuția)
Banca mi-a acordat un credit pe care nu l-am solicitat razvanul razvanul Buna ziua, Acum ceva timp am inchiriat o masina in Germania. Este vorba de un Volkswagen Touareg, 2016. Am platit cu cardul. Mentionez ca respectivul card ... (vezi toată discuția)
Casco la astra inpartit in 4 rate, accident in primul interval in penultima zi, acceptul de plata luat in perioada de gratie... sunt obligat sa platesc si urmatoarea rata? Nicolaescu Nicolaescu Am un fiat stilo coupe 1.6 si casco la ASTRA din 13 august 2008, prima polita am platit o singura rata 12 luni 507 E, polita era doar pe avarii si avea ... (vezi toată discuția)