avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba

Buna ziua,
In cazul in care, in contract este prevazuta o perioada de proba desi durata contractului este nelimitata iar angajatorul se prevaleaza de aceasta prevedere pentru a nu mai continua colaborarea, ce articol din lege se aplica in acest caz?
Este eventual afectat dreptul la somaj?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 13 Mai 2015
Buna dimineata,
Multumesc.
Sa solicit atunci instiintarea oficiala, scrisa, din partea angajatoruui privind intreruperea colaborarii la sfarsitul perioadei de proba?
Daca sa presupunem nu ma emite acest document, eu continui sa merg la servicu iar ulterior la 2-3 zile sunt concediat, normal, din motive care tin de persoana mea si pe baza art 61,mai pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Nu trebuie sa mergeti dvs sa solicitati asa ceva, poate nu va concediaza - a fost doar un zvon fals.

Concedierea in baza art.61 lit.a si b C.mun. nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Concedierea in baza art.61 lit.c si d C.mun. va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.

art.61 C.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;

c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecarea fara demisie catalin_klaus catalin_klaus Cum mi se poate inchide un contract de munca de catre anagajator fara ca eu sa-mi fi dat demisia? (vezi toată discuția)
Somaj dupa perioada de proba Sheli Sheli In cazul unui contract de munca incheiat pe perioada determinta de 1 an, dar cu perioada de proba 3 luni, ce variante are la dispozitie angajatul pentru a ... (vezi toată discuția)
Salariat necorespunzator locului de munca llumi llumi Buna ziua! Am un salariat angajat din data de 07.03.2011...care de fapt nu corespunde locului de munca...dupa cate zile pot sa-i desfac contractul de munca ... (vezi toată discuția)