avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenintare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenintare

Buna ziua,
Am avut un coleg care si-a dat demisia. Azi cand trebuia sa vina dupa bani, i-am spus ca nu ii putem da banii, pana nu aduce cateva hartii pe care le-a luat din firma. Este vorba de 6 foi pe care erau trecute anumite date care sunt necesare desfasurarii activitatii in firma (diverse id-uri si parole). Aceste informatii care se aflau pe foaie, sunt rezultatul muncii mele de 2 ani de zile. Angajatul respectiv a avut sarcina intr-o zi, sa transcrie acele informatii, de pe hartie, in format electronic, intr-un tabel. Dar nu si-a indeplinit sarcina. Dupa cateva zile cand l-am intrebat daca a reusit sa duca la bun sfarsit sarcina, a spus ca a dus foile acasa (asadar fara permisiunea nimanui) si ca va face tabelul de acasa. Intre timp si-a dar demisia.
Cand l-am intrebat saptamana trecuta, cand inca era in preaviz, unde sunt foile, el a spus ca le-a adus, dar apoi au disparut de aici. Lucru foarte ciudat, avand in vedere ca eu am acele foi de 2 ani de zile si pana acum nu au disparut niciodata. Mentionez faptul ca nu am primit nici varianta electronica a foilor, nici hartiile.
Azi, cand i-am zis ca nu ii dau banii de salariu pana nu imi aduce foile, a zis ca o sa aiba el grija de mine si o sa ma rezolve. I-am zis ca nu are rost sa ma ameninte, ca este vina lui. Nu trebuia sa ia foile fara sa ceara voie de la nimeni, ca mai apoi sa le piarda.

Va rog sa imi spuneti daca am procedat bine. Dar mai ales, ce pot face pentru a imi recupera foile si ce pot face in legatura cu amenintarea lui "de a ma aranja".
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Luu , utilizator 11:50, 16 Mai 2015
puteti face o plangere penala pt amenintare dar trebuie sa aveti dovezi, martori.
Nu aveti dreptul sa nu ii dati salariul.
E greu de spus ce va iesi daca va luati la judecati...
Daca ii dadeati salariul nu va ameninta.
Daca un hot fura banii si un tip ii spune ca il aranjeaza daca nu ii da banii inapoi e cam in aceeasi situatie...
Pentru a nu incalca legea, comunicati angajatului ca va primi toate drepturile banesti, imediat ce va semna Fisa de lichidare (aici piuteti mentiona si predarea respectivelor foi).
Orice comunicare intre dvs. si angajat, trebuie facuta in scris, pentru a avea probe in instanta, in eventualitatea ca se ajunge acolo.
Nu stiu cine e hotul aici ....
In primul rand el nu avea dreptul sa ia acele foi acasa. Sunt foile firmei, foi ce tin de munca mea personala. Fara acele foi, o parte importanta din activitatea firmei nu poate fi desfasurata.
Apoi, eu i-am specificat clar ca isi va primi banii, daca imi inapoiaza foile. Nu i-am spus ca nu ii voi mai da nici un ban.
Daca ii dau banii, ce garantie mai am eu ca imi va inapoia foile, din moment ce el sustine ca le-a adus inapoi la munca si ca au disparut de aici. Mai mult decat atat, sustine ca eu i-as "baga bete in roate" , ca eu am luat foile si ca totul este numai din vina mea...
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2015
Luu, utilizator
Birou-De-Mediator a scris:

Pentru a nu incalca legea, comunicati angajatului ca va primi toate drepturile banesti, imediat ce va semna Fisa de lichidare (aici piuteti mentiona si predarea respectivelor foi).
Orice comunicare intre dvs. si angajat, trebuie facuta in scris, pentru a avea probe in instanta, in eventualitatea ca se ajunge acolo.


Multumesc de sfat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract - nelamuriri foi de parcurs iuli-ana iuli-ana Buna ziua, Daca asigur administrarea parcului auto la o institutie publica care presupune ca eu sa asigur intretinerea masinilor care sunt de fapt ale ... (vezi toată discuția)
Abuz la locul de munca ContSters332125 ContSters332125 in 26.09.2014 am fost chemata in biroul directorului,vroiam sa il inregistez ca simteam ca voi fii amenintata,dar nu am reusit ca am fost luata prin ... (vezi toată discuția)
Concediere Marius Nou Marius Nou La firma la care lucrez sunt 2 angajati:eu inginer si o secretara. Mai vine un domn angajat la sucursala din strainatate a acestei firme care tine locul ... (vezi toată discuția)