avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tata decedat in ianuarie 2015-dezbatere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tata decedat in ianuarie 2015-dezbatere succesiune-informatii /costuri

Notar sau instanta?Ar trebui sa ma grabesc,daca depasesc termenul de 6 luni o sa intervina alta taxe?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:46, 17 Mai 2015
DocMadalina a scris:

am hotarat sa fac taxa de succesiune,Notar sau instanta?


Probabil ca dvs va referiti sa dezbateti succesiunea ,nu taxa de succesiune
Este hazardat a emite raspuns la obiect ,in lipsa datelor relevante
Indiferent care ar fi compunerea masei succesorale, deschiderea unei succesiuni poate fi facuta de catre mostenitori prin adresarea unei cereri la un notariat public sau la instanta de judecata.
In situatia in care mostenitorii convin/se inteleg intre ei, acestia pot incheia o tranzactie in fata instantei de judecata, intocmai ca la notar, urmand ca aceasta sa pronunte o hotarare judecatoreasca.
In varianta dezbaterii succesiunii in instanta de judecata,cand mostenitorii se inteleg,exista avantajul financiar ,respectiv nu se achita onorariu notar
In cazul in care intre mostenitori exista neintelegeri cu privire la compunerea masei succesorale si a intinderii drepturilor succesorale ,se impune dezbaterea succesiunii in instanta de judecata


de ce sa ajungeti in instanta, nu va intelegeti cu ceilalti mostenitori ? mai aveti frati, un parinte in viata ?
Nu exista nimic legat de termenul de 6 luni, platiti aceleasi taxe. Daca intarziati doi ani, veti plati in plus impozit de 1% din valoarea mostenirii.
Mama traieste si mai am un frate minor. intre mostenitori nu exista neintelegeri asadar.Cum ar fi de preferat sa procedez in vederea scutirii unor taxe ?nefiind vorba de o valoare prea mare a mostenirii, onorariul notarial in functie de ce sa stabileste? il poate stabili fiecare notar in parte?m-ar putea duce la un pret mai mare decat in instanta?
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2015
DocMadalina, utilizator
Diferenta intre succesiunea dezbatuta in instanta si prin notar consta in principal prin acea ca la varianta in instanta nu se achita onorariu nootar
Daca mostenitorii se inteleg asupra masei succesorale,este de preferat solutionarea prin notar inclusiv din punctul de vedere al rapiditatii procedurii
Onorariul difera de la notar la notar,taxele sunt aceleasi fiind prevazute de norme specifice/grile
se taxeaza functie de valoarea mostenirii. Vedeti ca sunt calculatoare pe internet, introduceti valoarea si obtineti un pret aproximativ pt notar.
In instanta, platiti 3% din valoare sub forma de taxa de timbru si nu aveti de ce apela cat exista intelegere.

Alte discuții în legătură

Succesiune C-D.Z C-D.Z Buna ziua, as dorii si eu o indrumare in acest caz: In 1994 a murit tatal meu, iar in 1997 mama impreuna cu mine si fratele mai mic am mers la notariat si ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune-neintelegeri intre mostenitori mariancristielena mariancristielena dezbaterea succesiunii,cand sunt doi mostenitori,si unul dintre ei nu este de acord cu inceperea succesiunii,si impartirea 50%- 50%,care este pasul de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. as vrea sa stiu cat costa aproximativ un avocat si ... Nariko Nariko Buna ziua. As vrea sa stiu cat costa aproximativ un avocat si notarul pentru a face succesiunea dupa 3 generatii. Multumesc (vezi toată discuția)