avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi salariale pentru părinte unic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi salariale pentru părinte unic

există vreo lege care să-mi permită o creștere salarială, fiind părinte unic întreținător de familie?
adică sunt divorțată și aș vrea să cer o mărire de salariu pentru a-mi putea crește copilul în condiții optime. aș vrea să știu exact numărul de lege, dacă este.
și cu deducerile cum e? că la noi se fac după cum are chef șeful de la RUNOS

MULȚUMESC!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:53, 14 Mai 2015
Nu exista niciun text de lege care sa-l oblige pe angajator la asa ceva.

Codul Fiscal
art.56 Deducere personală
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000,01 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.

(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar.

(4) În cazul în care o persoană este întreţinută de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între părţi.

(5) Copiii minori, în vârstă de până la 18 ani împliniţi, ai contribuabilului sunt consideraţi întreţinuţi.

(6) Suma reprezentând deducerea personală se acordă pentru persoanele aflate în întreţinerea contribuabilului, pentru acea perioadă impozabilă din anul fiscal în care acestea au fost întreţinute. Perioada se rotunjeşte la luni întregi în favoarea contribuabilului.

(7) Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere:

a) persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi silvice în suprafaţă de peste 10.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 mp în zonele montane;

b) *** Abrogat.

(8) Deducerea personală determinată potrivit prezentului articol nu se acordă personalului trimis în misiune permanentă în străinătate, potrivit legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala - copil nou nascut pacepa_2001 pacepa_2001 Buna ziua 1. Un salariat (tatal) poate sa beneficieze de deducere personala la salariu pentru un nou nascut, in cazul in care mama beneficiaza de indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Sotia, persoana in intretinere sau cosigurat? Jeebss Jeebss Sotia salariatului daca este persoana in intretinere, salariatul poate beneficia de deducere suplimentara? Deci: sotia salariatului poate fi persoana in ... (vezi toată discuția)
Deducere impozit turcitunicolae turcitunicolae Sunt medic rezident, iar sotia mea este inca studenta si nu are nici o forma de venit. As dori sa stiu daca se poate deduce din impozit pentru ca este in ... (vezi toată discuția)