avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acoperisul, parte comuna
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acoperisul, parte comuna

Buna seara. Locuiesc intr-un bloc cu 140 apartamente pe o scara cu P+4 etaje.Ocup un apartament la etajul4. Problema mea este ca izolatia de sus s-a deteriorat si am infiltratii de apa pe suprafete mari. M-am adresat la asociatie, respectiv presedintelui, cu rugamintea sa rezolvam aceasta problema. Am primit intelegere din partea asociatiei, dar problema este ca asociatia noastra in afara de fond de rulment, nu mai are alt fond de reparatii sau fond pentru lucrari speciale, acestea din urma ne aprobate de adunarea generala. Pesedintele asociatiei mi-a spus ca in astfel de situatii proprietarul afectat a platit reparatia, iar in baza facturii fiscale emisa de firma care a executat lucrarea, banii au fost impartiti pe listele de plata lunare locatarilor scarii, in functie de cota parte indiviza.Dupa recuperarea banilor,asociatia a restituit proprietarului afectat banii mai putin cota sa.Intrebarea mea este-trebuie sa participe toti locatarii scarii sau numai cei de pe tronsonul meu?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:54, 14 Mai 2015
Obligatia incumba tuturor membrilor Asociatiei de proprietari.

HG nr 1588/2007
Art. 32.
(1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate
Art. 43.
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 44.
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Se contribuie de toti.

da
Toti proprietarii scarii sau ai asociatiei?
In actele de vanzare-cumparare apartamente, suprafetele aflate in folosinta comuna fortata si perpetua, pe cote indivize, se refera la totalitatea blocului.
Condominiu este deci tot blocul.
Impartirea pe scari e arbitrara si s-a admis pentru o mai buna administrare a cladirii.
Legal ar fi sa plateasca toti proprietarii din bloc (indiferen daca exista Asociatii/scarasau Asociatie/bloc.

Alte discuții în legătură

Întreținere la bloc bobicanebunica bobicanebunica As vrea sa aflu din ce se compune calculul cotei indivize la întreținerea lunara(ce cheltuieli si cum se calculeaza).Multumesc! (vezi toată discuția)
Calcul cota parte bamaad bamaad Am un apartament parter cu SU 80mp cu [b]grădină[/b] de 150mp, 1 boxa 15mp, 1 loc de parcare subteran, 1 loc de parcare suprateran; toate prinse în CVC, ... (vezi toată discuția)
Reparatie terasa bloc,infiltrai prin tavan la ultimu etaj parlac parlac Buna ziua,administratoru nea anutat ca locatari de la ultimu etaj au infiltrati in apartamente prin tavan si ca trebuie facuta terasa de deasupra pe bloc ... (vezi toată discuția)