avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema delimitare hotar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema delimitare hotar

Buna ziua,
am cumparat un teren cu o casa veche de vreo 60 de ani din chirpic.La cumparare vanzatorii mi-au prezentat cadastrul care arata terenul ca avand din acte 198mp si din masuratori 200 mp.Casa este construita pe hotar reiesind acest lucru si din cadastru (plan de amplasament) cat si vizual.Am facut un proiect de reconfigurarea imobil urmand sa ma retrag de la hotar cu 65 cm.Am primit autorizatia de reconfigurare si pe cea de imprejmuire teren in care apare noul gard construit in locul limitei peretelui casei ce se afla la limita hotarului.
Toate bune si frumoase pana cand am demolat corpul ce se afla pe hotar cand vecinul vine si spune ca nu pot face gardul acolo deoarece casa a fost construita de acum 60 de ani pe terenul lui cu vreo 20 de cm.Este posibil asa ceva?Imi poate interzice construirea gardului fix pe hotarul vechi delimitat de casa pe care am demolat-o avand in vedere ca am cadastru, autorizatie si toate actele necesare ce arata ca acea constructie reprezinta hotarul terenului?va multumesc
Cel mai recent răspuns: Rmy17 , utilizator 22:51, 14 Mai 2015
atata timp cat aveti cadastru si intabulare, vecinul nu prea are ce sa va faca. El are cum dovedi ca imobilul a fost construit astfel cum spune el? Exista acte care sa confirme spusele lui?
Din cate stiu eu si din discutiile purtate singurul argument al dansului ar fi ca eu am din acte 198mp si 200mp din masuratori.Si sustine ca acea diferenta de 2 mp ar fi in proprietatea lui.Hotarul despre care vorbim (peretele casei vechi) este reprezentat de o linie oblica un pic inclinata asa cum apare si in cadastru.dansul vrea sa iau punctul cel mai interior terenului meu si sa trasaez o linie dreapta ceea ce m-ar lasa pe mine fara vreo 3 mp marindu-si el aleea.Proiectul meu si autorizatia au fost realizate dupa cadastru cu retragerile corespunzatoare si masuratorile nu ar mai bate daca as face asa ceva.
Este posibil ca afirmatia vecinului sa fie corecta, mai ales ca spuneti ca terenul are suprafata de 198 mp (din acte) si 200 mp (din masuratori).
Incercati o solutie de rezolvare amiabila, convocand in scris vecinul si un expert topo-cadastral care sa asambleze (suprapuna) documentatiile cadastrale ale Dvs. si ale vecinului.
Din aceasta operatie ar trebui sa rezulte cine are dreptate si cine nu.

Nu trebuia sa demolati casa inainte de a face toata constructia gardului
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2015
legalmgm, utilizator
peretele casei se afla pe hotar.nu aveam cum sa construiesc gardul decat dupa ce demolam zidul existent deoarece gardul inlocuieste zidul care se afla pe hotar.Zidul nu este demolat complet, inca se poate identifica limita pe care o crea.
Dreptul de a avea casa pe hotar a intervenit , în acest caz prin uzucapiune-casa veche de 60 de ani.Noua construcție aveți dreptul să o faceți tot pe vechiul amplasament, datorită uzucapiunii.
Cât privește hotarul, vecinul poate solicita în instanță, stabilire graniță -acțiune în grănițuire-pt. d-voastră va fi simplu căci puteți solicita această grănițuire pe date istorice(semnele cele mai vechi) și date de CF. Puteți solicita la primărie (și chiar de la poliție)o mică comisie care să întocmească un proces verbal de constatare(sau chiar un executor judecătoresc, mai bine și câteva planșe foto) a situației , înainte de a vă apuca de noua construcție.)căci am înțeles că veți dărâma vechea construcție).Acest lucru pt. a nu pierde timpul -un proces durează-

Alte discuții în legătură

Imposibilitate construire gard 25Maria23 25Maria23 Pe Hotararea Judecatoreasca sunt delimitate hotarele a doua terenuri. In fapt, gardul ar trebui sa treaca prin casa unuia dintre proprietari. (Dupa 13 ani de ... (vezi toată discuția)
Am moștenit o casă care are unul din ziduri pe hotar, și am obținut autorizație de demolare. vecinul nu e de acord cu demolarea, cum să procedez? cipriakos cipriakos Am mostenit o casa care are unul din ziduri pe hotar. Am hotarit sa o demolez si sa construiesc alta sens in care am obtinut autorizatia de demolare. Vecinul ... (vezi toată discuția)
Ajutor! bogalina bogalina Am cumparat de curand un lot de teren in suprafata de 563 mp dintr-un lot mare de 4000mp(4033 la masuratori).Conform procedurii,am facut intarusarea terenului ... (vezi toată discuția)