avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar penal pentru vatamare corporala si fuga de la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar penal pentru vatamare corporala si fuga de la locul accidentului

Buna seara,

Am o problema si as avea nevoie de un sfat al unui avocat. Dintr-un conflict verbal al sotului meu cu un sofer de taxi ( soferul de taxi a dat cu pumnul in parbrizul masinii, sotul l-a ocolit, insa acela a bagat piciorul la roata ) s-a ajuns la vatamare corporala si fuga de la locul accidentului. Dupa ce a plecat - sotul meu nestiind ca l-a calcat - soferul a anuntat politia. Pe sotul meu l-a dus si i s-a recoltat probe biologice ( alcoolemie 0 ) iar pe sofer l-au dus la spital - nu fisura, nu fractura. A doua zi era pe taxi la munca. Sotului i s-a intocmit dosar penal cu cele 2 acuzatii : vatamare corporala si fuga de la locul accidentului si i s-a luat permisul fara dovada de circulatie,
S-au implinit pe 10.05 - 2 luni de la incident si pana la aceasta ora soferul nu a prezentat niciun certificat medico-legal.
Am 4 intrebari :
1. Care este termenul in care se poate face constatarea medico -legala si care este termenul de depunere la dosarul de cercetare penala.
2. De ce a fost incadrat la vatamare corporala atat timp cat nu exista un act medical care sa ateste acest lucru?
3. Se va ajunge in instanta ....daca nu exista certificat care sa ateste acest lucru ar trebui sa nu existe incadrarea
4. Cat timp mai trebuie sa astepte pana sa-si recupereze permisul?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 23:33, 16 Mai 2015
Pentru vatamare corporala din culpa daca persoana vatamata nu are peste 90 de zile de ingrijiri medicale sau alte consecinte prevazute in art.194 c.p. procurorul v-a dispune clasare.
Ramane parasirea locului accidentului, pentru care, daca procurorul il trimite in judecata si va fi condamnat, permisul se va anula.
ART. 338 c.p.
Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia
(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 89 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (2): art. 89 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (3) lit. a): art. 89 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (3) lit. b): art. 89 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (3) lit. c): art. 89 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (3) lit. d): art. 89 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată

~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc mult pentru raspuns. Eu altceva nu inteleg, cum poate sa existe incadrarea daca dl. sofer nu a adus nici dupa 2 luni niciun certificat medico-legal. D-lui intentionat a bagat piciorul la roata ( am inteles ca e o noua metoda de a face bani si d-lui e expert in procese, tinand cont ca nu are decat 9 pe rol ) si acum ne cere bani. :((. Ce sa facem sa ii dam bani sau sa lasam pe cale legala ca justitia sa-si faca aplicatia? Multumesc inca o data ptr promptitudinea cu care mi.ati raspuns.
~ Conținut șters la cerere ~
S-a retinut vatamare corporala sau vatamare corporala din culpa?

Alte discuții în legătură

Parasirea locului accidentului costinandrei costinandrei Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea situatie intr-un dosar de urmarire penala cu scopul de a afla parerea dvs. privind existenta infractiunii de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu parasirea locului si vatamare corporala din culpa. Alex_N_I Alex_N_I Buna ziua. Am fost implicat intr-un accident rutier acum 3 luni cu un moped, vina a fost a mea, nu am acordat prioritate, i-am taiat calea pe romaneste. ... (vezi toată discuția)
Accident rutier, dosar penal alexandra2726 alexandra2726 Buna, fratele meu acum 3luni de zile a avut un accident rutier.Conducea si era in masina cu fosta lui sotie,se certau iar aceasta a inceput sa-l loveasca si ... (vezi toată discuția)