avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Presedintele Romaniei,drept administrativ!
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Presedintele Romaniei,drept administrativ!

"Presedintele Romaniei are prerogative executive sau prerogative de administratie publica?Problema executivului bicefal din Romania!"Cam asa suna unul dintre subiectele pe care trebuie sa le pregatesc pentru examen,in carti nu am reusit sa gasesc multe informatii referitoare la acesta "problema".Va sunt recunoscator pentru orice raspuns care mi-ar putea fi de folos!
Cel mai recent răspuns: lee_vue , utilizator 10:29, 29 Mai 2015
Constitutia Romaniei
CAPITOLUL II - Preşedintele României
ARTICOLUL 80 - Rolul Preşedintelui
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Deci Presedintele nu are nici rol executiv si nici administrativ.

Este un "arbitru" intre puterile din stat, fiind "deasupra lor": legislativa (Parlament), executiva (Guvern) si judecatoreasca (ICCJ).
Prefecturile tin de puterea executiva
Administratia locala, cu toate ca este aleas, este tot de natura executivului
Acum depinde si de temperamentul presedintelui!;)
Corect. De exemplu, iohannis nu se baga atunci cand oameni simpli fac puscarie nevinovati. Zice ca nu e de competenta lui. Bravo !

Iata un pasaj din programul prezidential al lui iohannis:
Președintele trebuie să fie garantul principiului potrivit căruia cetățeanul va sta mereu înaintea statului, iar instituțiile statului servesc și respectă cetățeanul. Este nevoie să răsturnăm paradigma care domină viață publică din România: nu cetățenii trebuie să lucreze în folosul statului, ca să îl întrețină, fiind doar numere într-o contabilitate și birocrație seacă, ci statul trebuie să fie la dispoziția lor.
Aceasta se traduce prin respectul cuvenit acordat fiecărui cetățean.
petricapetrisor a scris:

Corect. De exemplu, iohannis nu se baga atunci cand oameni simpli fac puscarie nevinovati. Zice ca nu e de competenta lui. Bravo !

Iata un pasaj din programul prezidential al lui iohannis:
... să răsturnăm paradigma...
Aceasta se traduce prin respectul cuvenit acordat fiecărui cetățean.



sunt facuti praf cetatenii 'simpli' de atata respect... bine ca au ce 'rasturna'. ('paradigme':rolleyes: )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce administratia publica se afla la dispozitia primului-ministru si a guvernului si nu a presedintelui? madalina11122 madalina11122 La cursul trecut de drept administrativ parte generala, profesorul ne-a dat 10 teme de tratat ,dintre care una este cea expusa mai sus,care trebuie argumentata ... (vezi toată discuția)
De la cuza cel drept la iohannis cel mediator Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti Marea provocarea a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, in urma cu aproape un secol, a fost aceea de a implementa la nivelul societatii din acea vreme reforma ... (vezi toată discuția)
In ce situatii, privind drepturile omului, intervine presedintele romaniei? Florin Ioan Florin Ioan In ce situatii, privind drepturile omului, intervine Presedintele Romaniei? De exemplu: Cum i se poate solicita acestuia, legal, sa intervina in rezolvarea ... (vezi toată discuția)