Pai asa faceti, lichidati regimul matrimonial si ii donati cota dvs din ap. Consultati-va cu un notar cum faceti asta. Nu veti plati taxa ca pt un partaj si apoi o dfonatie, prin lichidare stabiliti de comun acord cotele fiecaruia si apoi donati, notarul va zice ce si cum si cat va costa.
Apoi faceti testament copilului dvs mai mic si sotiei.
Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.
Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).
Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.
In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.
Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa sotiei dumneavoastra.
Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.
Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.
Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.
In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.
Ulterior, puteti dona cota -parte din dreptul de proprietate.
Succes.
Am vorbit cu fosta sotie si am ajuns la concluzia sa facem donatia intregului apartament copilului, fara partaj. Se poate face asa ceva? si daca da, intra si in masa mea succesorala faptul ca i-am lasat copilului cota parte din imobil?