avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA Contabilitate
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA Contabilitate

Buna ziua, am auzit ca se poate face PFA pentru a tine contabilitatea firmelor mici chiar daca persoana in cauza nu este membru CECCAR. Puteti sa imi spuneti daca este adevarat sau nu sau care sunt conditiile??? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ioanaraluca85 , utilizator 17:13, 18 Mai 2015
Nu poti tine contabilitatea firmelor daca nu esti contabil autorizat si nu faci parte din CECAR
Economistii isi pot deschide PFA-uri cu activitate de contabilitate, fara a fi membri CECCAR
Avand in vedere recentele modificari aduse Legii contabilitatii prin OUG nr. 37/2011, economistii vor putea sa isi deschida PFA-uri cu obiect de activitate "contabilitate", fara a fi membri ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania(CECCAR), conform informatiilor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, la solicitarea AvocatNet.ro
naintea de adoptarea OUG 37/2011, exista temei legal pentru inregistrarea activitatii prevazute la cod CAEN 6920 -Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal doar pentru expertii contabili si contabilii autorizati.

Redam mai jos raspunsul ONRC:

Art. 10 alin 3^1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, introdus prin OUG nr. 37/2011, acorda dreptul persoanelor cu studii economice superioare sa organizeze si sa conduca contabilitatea persoanelor juridice cu o cifra de afaceri sub echivalentul a 35.000 euro, prin derogare de la alin (3) al aceluiasi articol care prevede conditia de a fi membru CECCAR.
Opinam ca, data fiind aceasta prevedere, exista temei legal pentru inregistrarea activitatii prevazuta la cod CAEN Rev. 2 – 6920 Activitati de contabilitate si audit financiar; consultant in domeniul fiscal, ca obiect de activitate pentru forma de organizare potrivit OUG nr. 44/2008, respectiv PFA, desfasurarea activitatii potrivit prevederilor legale apartinand solicitantilor.
OUG nr. 37/2011 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 285 din 22 aprilie 2011.

Potrivit modificarilor aduse prin acest act normativ, persoanelor care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro contabilitatea poate fi organizata si condusa si de catre persoane fizice care au studii economice superioare, angajate pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului Civil, persoane care intocmesc si semneaza situatiile financiare anuale.

www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2015
ioanaraluca85, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. pfa - evidenta contabila Lazar Delia Lazar Delia as avea o intrebare ,daca sunt absolventa de studii economice superioare pot infiinta pfa si tine evidenta contabila la firmele cu cifra de afacerii sub 35.000 ... (vezi toată discuția)
Contabil pfa elenailie elenailie Buna ziua,are dreptul un contabil care detine PFA sa semneze toete documentele fiscale inclusiv bilantul anual al unei firme, daca acest contabil nu este ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa caen 6920 ContSters174925 ContSters174925 In ce conditii de studii se poate infiinta un PFA CAEN 6920- “Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal”? Mai ... (vezi toată discuția)